CSENGEY DÉNES (MDF)

Teljes szövegű keresés

CSENGEY DÉNES (MDF)
CSENGEY DÉNES (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Borzasztóan sajnálom, hogy ebben az egy esetben vitába kell szállnom Torgyán József úrral. Én ezt a kérdést másképpen látom. Eljárás-jogi szempontból bizonyára azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy szavazás után történt kérdésfelvetés, és így nem találhat meghallgatásra. Eljárásjogi szempontból valószínűleg azoknak van igazuk, akik azt mondják, hogy ez a szövegmódosító javaslat ügyetlenség folytán elkallódott, és ezért nem került be az alkotmánymódosítás végleges szövegébe. Azonban, ha jól értettem, itt az kérdés vetődött fel, és nem kapott megnyugtató választ, hogy a magyarországi cigányságra kiterjesztve érezhetjük-e ezzel a fogalmazással az országgyűlési képviselet jogát?
Tölgyessy Péter tett egy javaslatot, áthidalandó ezt a kérdést, miután azt mondta, hogy nemzeti és etnikai kisebbségek biztosáról szól egy korábbi helyen a törvényszöveg, és így megnyugtatóan rendezve láthatjuk. Én azonban úgy látom, hogy itt egy másik kérdés is van: nemcsak az, hogy a nemzetiségi biztos jogosult-e például a cigány kisebbség képviseletére is, hanem az, hogy ennek a megfogalmazásnak értelmében, amely úgy szól, hogy nemzetiségenként egy személyből álló testület gyakorolja - hogy a cigányság delegál-e egy személyt ebbe a nemzetiségi biztos jogával felruházott testületbe? Úgy gondolom, a kérdés olyan horderejű - tudniillik, hogy a magyarországi cigányság parlamenti képviselethez jut-e ezen a módon vagy sem -, hogy ezt a kérdést nem háríthatjuk el magunktól azzal és nem vehetjük magunkra annak a felelősségét, hogy ügyetlenség folytán elkallódott a módosítás szövegéből. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem