MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ)
MAGYAR BÁLINT, DR. (SZDSZ) Azért, hogy ez az alkotmánymódosítás így történt meg, melynek előterjesztője a Magyar Demokrata Fórum volt, és esetleg nem voltak elég körültekintőek – a Szabad Demokraták Szövetségét semmilyen felelősség nem terheli.
A tartalmi megjegyzésünk az, hogy nem érezzük azt, hogy a megállapodást felrúgtuk volna. A Magyar Demokrata Fórum, illetve a kormányzó pártok előterjesztése egy olyan helyzetet kíván teremteni, amelyben, hogy ha a parlamenti pártok között nem sikerül tartalmi kérdésekben – most az önkormányzati törvényre vonatkozóan – érdemi tartalmi konszenzust létrehozni, és ennek a konszenzusnak a hiányát nem sikerül pusztán erőpozícióból megváltoztatni –, ezért az ellenzéket terheli a felelősség.
Teljesen világos az, hogy amikor a két párt megegyezése létrejött, akkor az SZDSZ rugalmasságát jelentette az, hogy az Alkotmányban kívántuk azokat az alapelveket rögzíteni, amelyek az önkormányzatok általános működésének elveivel kapcsolatosak. Az, hogy az Alkotmányba kerülő rendelkezések különböző megfontolásokra hivatkozva nem teljesítik ezt a feladatot, kénytelenek vagyunk természetesen az érdemi vitát az önkormányzatok működéséről tovább folytatni.
Az SZDSZ nem kíván egy olyan helyzetet elfogadni, amelyben az Alkotmányba pusztán általános megfogalmazások kerülnének, és az önkormányzati törvény tényleges tartalma ezért egyszerűen 50 százalékos, vagy egyszerű többséges elfogadást igényelne.
A válaszunk az, hogy az SZDSZ szakértői s munkatársai rendkívül megfeszített munkával dolgoztak egy olyan törvénytervezet előterjesztésén, amelyet mi megfelelőnek érzünk arra, hogy a tárgyalások és a konszenzus alapját képezze. Ez nem a munka hátráltatását jelentette, hanem kifejezetten egy szinte erőnket meghaladó igyekezetet arra, hogy időben (mozgás és zaj) meg lehessen tartani azokat a választásokat, amelyekről az MDF tisztelt képviselője beszélt. Köszönöm. (Nagy taps balról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem