KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója:

Teljes szövegű keresés

KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója:
KÓRÓDI MÁRIA, DR. az önkormányzati bizottság kisebbségi előadója: Nem könnyű egy ilyen kimerítő nap után még egy ilyen kimerítő kisebbségi véleményt is ismertetni, úgyhogy megpróbálom röviden. Az önkormányzati bizottság kisebbségben maradt szabad demokrata csoportja nem javasolja az állam- és közbiztonságról szóló 1974. évi 17. számú törvényerejű rendelet módosítását, sem a módosítás eredeti, sem a módosítás módosított formáiban. Álláspontunkat három körre csoportosítva kívánom alátámasztani.
Először: kisebbségünk úgy ítéli meg, hogy a javasolt módosítás törvényi előfeltételei ma még nem adottak, sőt a majdani nemzetbiztonsági törvények koncepciói ismeretlenek, legalábbis az ellenzéki képviselők előtt.
Másodszor: kisebbségünk nem fogadta el az előterjesztők azon indokolását, mely szerint a miniszterelnök sokrétű tevékenysége pedig lehetetlenné teszi azt, hogy a miniszterelnök a nemzetbiztonsági szolgálatok feletti közvetlen felügyeletet ténylegesen is gyakorolja.
Álláspontunk szerint a felügyelethez kapcsolódó közjogi felelősség – mely a hatályos jogi szabályozás szerint a miniszterelnököt terheli – nem feltételezi azt, hogy a miniszterelnök személyében gyakorolja ténylegesen a felügyeleti tevékenységet annak minden részletére kiterjedően. A miniszterelnök e tevékenység végzésével bárkit megbízhat, de lényeges, hogy a felügyeletért, annak ellátásáért személyes garanciát vállaljon. Ez pedig csak abban a jogi konstrukcióban tartható fenn, amelyben a közjogi felelősség egyértelműen a miniszterelnöké.
Harmadszor: nem tudjuk elfogadni a javaslat azon indokát sem, mely szerint a Parlament általam megerősített legitim Kormány megalakulása indokolatlanná teszi a miniszterelnök közvetlen felügyeletét. Mi úgy látjuk – és ezt talán látnia kellene a kormánypártnak is –,hogy attól a ténytől, hogy országunkban legitim Parlamentet választottak, és a legitim Parlament megalakította a legitim Kormányt, ettől még az elmúlt 40 év szervezeti beidegződései nem szűntek meg. Lehet, hogy most visszahúzódtak; lehet, hogy pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ezek a beidegződések tetszhalott állapotban vannak, de igazából ezek a beidegződések csak egy adott, megfelelő pillanatra várnak ahhoz, hogy a megfelelő módon teljes pompájukban ismét kivirágozhassanak!
Ez különösen igaz a nemzetbiztonsági szolgálatokra. A nemzetbiztonsági szolgálat tevékenysége egy olyan különösen kritikus tevékenység, amely az egyik oldalon mélyen és durván bele tud nyúlni az állampolgárok személyi és szabadságjogaiba, a másik oldalon pedig nagy mennyiségű, sokféle módon és többféle célra felhasználható információkat halmoz fel. A jelenlegi társadalmi és politikai stabilitásunk szintjén éppen ezért nem fogadható el, hogy ezt a tevékenységet egy funkciójából bármikor könnyen elmozdítható személy felügyelje. A bűnbak-kérdés mechanizmusát jól ismerjük. A bűnbak elítéltetik, az információk viszont maradnak.
Az elmondottakkal nem áll szándékomban az új Kormány tevékenységét prejudikálni. Bízunk abban, hogy ez nem így lesz, akkor sem, ha a tisztelt Ház mégis elfogadná a módosítási javaslatot. Mégis úgy gondoljuk, hogy ma Magyarországon az adott szónál a jogi garanciák többet érnek, ezért mi a jogi garanciák mellett voksolunk. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem