SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Teljes szövegű keresés

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Köszönöm. Azt hiszem, nagyon sok mindent, amit el kellett volna mondanom, azt Csehák Judit – nem mondhatom, hogy képviselőtársam, azt mondom, hogy elődöm – hozzászólása már tartalmazta; de hogy rendet tartsak – talán botorság és merészség a részemről, hogy ennyi jogász jelenlétében valami jogi megjegyzést teszek, de – én úgy érzem, hogy az a sokat emlegetett 6. § az nem kizárólagossági kapcsolatot teremt: nincs ott, hogy a családi pótlék összegének év eleji vagy évközi emeléséről az Országgyűlés kizárólag az éves költségvetés elfogadása, illetve ennek módosítása során dönt. Ha ott lenne, akkor nem lenne mód semmiféle előterjesztésre. Én laikusként hangoztatom: úgy értelmezem, hogy ez a kizárólagosság nincs ott, és ilyen formában talán az emelés megáll. Amennyiben nem áll meg, akkor az az áthidaló megoldás szükséges, amit majd az illetékesek kidolgoznak.
Nagyon fontosnak tartom azt a megjegyzést, amit Kulin Ferenc képviselő úr tett. (Közbeszólások: Kulin Sándor!) Bocsánatot kérek. Megkövetem.
Valóban azt hiszem, nincs a teremben egyetlen, felelős döntési helyzetben lévő személy sem, tehát egyetlen képviselő sem, de én magam sem, aki ezzel az emeléssel, mértékét tekintve, egyetért. Mindannyian tudjuk, hogy kényszerpályán, kényszerintézkedések sorozatában mozgunk. Egyetlenegy kis nüanszra hadd hívjam fel a tisztelt képviselő úr figyelmét. Sajnos, a helyzet nem olyan jó a nyugdíjasok javára, mint ahogy ő mondta; ugyanis a 300 forintot az 5 ezres zónáig, nem pedig az egész nyugdíjas népességig lehetett szerepeltetni – ilyen formában az arányok sajnos nem olyan jók a nyugdíjasok javára. Ha arányosan nézzük a dolgot, akkor talán helyénvaló.
A bizottsági vitákkal és az itt elhangzottakkal kapcsolatban hadd mondjam azt: nagy örömmel töltött el, hogy mindkét bizottság az egész rendszer felülvizsgálatában látja a kibontakozás útját – a minisztérium maga is. Tehát azt remélem, hogy amikor megfelelő előterjesztéseket tudunk hozni, akkor legalábbis a bizottsági támogatás előre látható.
Hallottuk, hogy a szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottság a Mécs Imre-féle javaslatot teljes egészében támogatta. Amennyiben ez számít, a minisztérium nevében én magam is támogatom.
Az MSZMP-vagyon felhasználásával kapcsolatban – ami egy szép ötlet – én magam nem érzem magam illetékesnek. Az a gondolat is megfogalmazódott bennem, hallgatva, hogy amit egy ilyen tőkefelhasználás során áramoltatunk egy költségvetési tételbe, annak mi lesz jövőre a fedezete.
Legyen szabad – mint kereszténydemokratának – nekem is csatlakozni ahhoz, hogy a családi pótlék szívügyünk.
Ezek alapján – elfogadva azt, hogy nevetségesen kevés, de lehetőségeink határait jelentő emelésről van szó – kérem a tisztelt Házat, hogy a Kormány előterjesztését szavazza meg. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem