VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Környezetvédelmi és Honvédelmi Miniszter Urak! Bár Demszky képviselőtársam szólt már a szovjet csapatok egyfajta környezetszennyezéséről, én úgy gondolom, hogy itt egy hatásában sokkal veszélyesebb és sokkal költségesebb módon megszüntethető szennyeződésről van szó; másrészt Demszky kollégám napirend előtt tette meg ezt a felszólalását, tehát nem kötelezte a miniszter urakat válaszra, ezért kívánom ezt a kérdést feltenni.
Úgy vélem, minden képviselőtársam előtt ismertek azok a tárgyalások, amelyek a magyar kormány és a hazánkban tartózkodó szovjet csapatok között folytak a szovjet csapatok fűtő- és üzemanyagkészleteinek megvételéről. Ebben az ügyben – sajnos – nem sikerült egyelőre döntést hozni, ami úgy tűnik a közvélemény számára, hogy a szovjet csapatok döntöttek ebben az ügyben. Jobbik esetben feketén árulják a laktanyák környékén élő lakosságnak az üzemanyagot, rosszabbik, és nyugodtan mondhatom, katasztrofálisabb esetben pedig egyszerűen kiöntik a környező területeken. Nemcsak ezeket öntik ki, hanem vegyszereket, veszélyes hulladékokat, és mint ahogy az amerikai MARTECH cégnek az elnöke – aki a kelet-európai szovjet laktanyák tisztításával van megbízva – mondotta, ideggázokat és mérgező anyagokat is találtak a szovjet csapatok után kiürített laktanyákban.
Tehát úgy gondolom, hogy itt egy konkrét ügyről van szó, amely katasztrofális következményekkel fenyegeti az ország lakosságát, és hogy a közvélemény előtt is ismertek ezek a dolgok, ezt két dolog erősíti meg bennem. Egyrészt képviselőtársaim is újabb adatokkal szolgáltak ez ügyben, hogy hol történtek ilyen környezetszennyezések. Például Vác, Sződliget és Debrecen térségében – az énáltalam említett Kunmadaras és Veszprém környékén túl – de foglalkozott ezzel már a sajtó is, például a Szolnok megyei lapan egész oldalas cikk tárgyalt egy ilyen ügyet, vagy a legutóbbi 168 órában éppen a MARTECH cég elnöke, TISDALE úr nyilatkozott ebben az ügyben, aki megemlítette egyébként, hogy tudomása szerint körülbelül 60 ezer liter gázolajat öntöttek ki idáig az oroszok. Tehát ilyen a környezetszenynyezés foka.
Úgy vélem, nem szükséges részleteznem képviselőtársaim számára a következményeket. Hosszú ideig mezőgazdasági művelésre alkalmatlanná válnak ezek a területek; és leszivárogva a talajvízbe vagy a felszín alatti ivóvízkészletekig, egyszerűen ihatatlan lesz a víz. Tehát én nem kívánok senkit sem riogatni, de nagyon könnyen elképzelhető, hogy a Kunmadaras és Veszprém környéki lakosok hosszú sorokban fognak majd állni a lajtoskocsik előtt ivóvízért.
Egyetlenegy dolgot megemlítek, mielőtt még áttérek a kérdésre. Én is ismerem azokat a kormányzati lépéseket, amelyek ez ügyben történtek, hogy felkérjék ezt a MARTECH céget a bázisok megtisztítására, ám ennek a MARTECH cégnek kell foglalkoznia a csehszlovákiai szovjet laktanyák tisztításával is. 172 ilyen laktanya van Csehszlovákiában és hat hét alatt végeznek el egy ilyen laktanyatisztítást. Tehát mire minden magyarországi laktanya sorra kerül, addigra régen katasztrófával fenyeget ez a helyzet.
Ezek után azt kérdezném a környezetvédelmi és a honvédelmi miniszterektől, hogy mit kívánnak tenni a kialakult helyzet megoldására.Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem