ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Teljes szövegű keresés

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Képviselőház! Tisztelt Képviselőtársam! A cigány művelődési intézmények kérdése állandóan napirenden van. Ennek értelmében a Láng Művelődési Otthon tervezett megvalósítására a Művelődési Minisztérium 10 millió forintot ajánlott fel hozzájárulásként. A vásárlást a Fővárosi Tanács pénz hiányában levette a napirendről. A korábbi minisztériumi ajánlat ma is fennáll.
A magunk részéről az épületet az említett célra alkalmasnak találjuk. Az MSZMP XIII. kerületi székháza felett nem rendelkezünk. Megítélésünk szerint ez az épület legalább annyiba kerül, mint a Láng Művelődési Ház. Óriási a nagyterme, ugyanakkor nincs színpada. Alapterülete az említett célra valószínűleg igen nagy, üzemelése pedig drága. Átalakítása a kívánt célra feltehetően nagyon sokba is kerülne. A volt ÉVM épülete a Kossuth Lajos téren tudomásom szerint már kormányhivatalokkal van tele. Efölött sem mi rendelkezünk.
A cigány művelődési ház épületének keresése most is folyamatban van. Több lehetőség is felmerült. Úgy tűnik, őszre várható eredmény. Megkísérelünk a szakszervezeti hálózatban elérhető áron – természetesen a Fővárosi Tanács segítségét nem nélkülözhetően – végleges helyet találni.
Nyilvánvaló, hogy a végleges megoldás valóban egy több szerepű, több feladatú központi művelődési ház. Véleményem szerint a cigány művelődés több szerepét elláthatnák addig is más, létező kulturális intézmények. Vagyis e ház tartalmát már most el lehetne kezdeni kialakítani. Ki kell dolgozni a jövendő ház programját úgyis. Ezt futtatni lehetne más kulturális épületekben, s ezzel hozzájárulnánk az ügy népszerűsítéséhez, egyben a cigányság megismeréséhez. Ehhez a minisztérium felajánlja szakmai segítségét, más művelődési házakkal való kapcsolatait.
A cigány művelődési központ és a cigány kultúra ügye nemcsak a cigányság ügye, hanem az egész magyar kultúráé is. Azon túl Európáé is, mert számos archaikus európai művelődési elemet őriz hazánkban ez a népcsoport. Csak a népköltészetre utalnék, ami az antik kultúra mondavilágát őrzi; vagy a tánckultúrára, mely az antik világ táncformáit eleveníti fel. Külföldön ezek csak archívumokban találhatók.
Nagyban elősegítené ezt, ha a cigányszervezetek szövetségre lépnének egymással. Ezzel is előbbre menne ügyük. Tudtommal már több vidéki városban vannak cigány kulturális egyesületek, akik otthonnal is rendelkeznek. Ezek működtetéséhez és fejlesztéséhez is várjuk a cigányság segítségét.
Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem