TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Teljes szövegű keresés

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor a 341-es számú törvényjavaslatot kézbe vettem, azokra a választóimra gondoltam, akik türelmetlenül követelik ezt a vagyonelszámolást, és a szájukból már nem is "elszámolás", hanem "leszámolás" hangzik. Tehát türelmetlen - a politikai feszültségeket fokozandó - ez az ország, és ilyen formában jogos és sürgős ennek a kérdésnek az eldöntése és megvitatása. Azonban kereszténydemokrata lévén azonban azt mondom, hogy elsősorban a humanitárius gondolatnak, eszmének kell itt is győzedelmeskednie. Megmondom, miért. A címben megfogalmazott koncepciót én sem tartom szerencsésnek. Tudniillik a rendszer fogalom sokkal tágabb, ezenkívül sok minden olyat takar, ami ebből a törvényjavaslatból nem tűnik ki. Ilyen formában hajlok arra, hogy Vastagh Pál képviselőtársam módosító javaslatát támogassam, mert valóban úgy érzem, hogy diszkriminációkra nincs szükség most már ennek a nemzetnek az életében.
Tegnap Göncz Árpád elnök úr is erre célzott nagyon hatásos és mély gondolataival. Tudjuk nagyon jól, ha ez a kormányzat már elfogadta azokat a legitim szervezeteket, akik ma is műkődnek, akkor itt arról van szó, hogy nem a régi módon működő szervezeteket fogadta el. Talán visszautalnék Keresztury Dezsőnek nemrég mondott rádiónyilatkozatára, amely úgy hangzott, hogy például a Magyar-Szovjet Baráti Társaság is annak idején éppen földrajzi helyzetünknél fogva, egy szomszéd nép kultúrájának az átvételére, az irodalom, a művészetek ápolására stb. alakult, és ő maga is részt vett Szent-Györgyi Alberttel és több más művésszel, íróval, közéleti emberrel ennek a megalapításában. Kifejezte bizalmát, hogy valószínűleg ez a Társaság ma is így akar működni. Nem tudom, mert ugyanakkor halljuk az ellenkező véleményeket és eseteket éppen a vagyon kérdésében- hogy csak az MHSZ egyik legutóbbi példáját említsem. Ott a választókörzetemben most határozták el a lakások olcsó kiárusítását, ugyanakkor hallottam különböző társadalmi szervezetek részéről ilyen megnyilatkozásokat, hogy az autókat, tehát az 50 ezer forinton felüli értékrendet képviselő vagyonoknak stb. olyan jellegű kiárusítása folyik, ami csak néhány ezer forintot, vagy pedig néhány száz forintot jelent majd a megvevő részére. Tehát egyrészt jelen van a jószándék, ugyanakkor jelen vannak a visszaélések.
Találkoztam olyan veteránnal, aki azt mondta nekem, hogy: "Nézze, akik most a jogutódnak tartják magukat - nem mondok társadalmi szervezetet -, ők megtagadták az elveinket - ők azok, akiken el kell verni a port és igenis számoltassák el őket!" Erre eszembe jutott nekem a középkori római eset a penitenciatartásról. Kérem szépen, egy házaspár úgy is büntethető volt, hogy az asszonyt húzták deresre. Természetesen a férj ilyenkor jelentkezett, vállalta a botütéseket, de az utolsó botütés előtt felkiáltott: "Nagyon bűnös vagyok, és folytassák tovább".
Én azt hiszem, a mai társadalmi szervezetek mint jogutódok -, korántsem gondolnak már az ilyen házasságra, és nem is erről van szó.
Éppen ezért kérem itt a DEMISZ-nek is üzenve- azt hiszem, sokan megkaptuk a szervezet levelét -, nem arról van itt szó, hogy politikai feszültséget okozzunk, hanem arról van szó, hogy egy gazdasági elszámolást hajtsunk végre, hogy - ami az indoklásban is olvasható - a Kormány és a Parlament lássa ennek az országnak a vagyoni állapotát. Csupán erről lenne szó, a vagyoni felmérésről, mert ez az ország szegény, ez a nemzet koldus - nyugodtan mondjuk ki, és nincsenek ma Orbán Viktorok, kérem szépen, helyesebben: Orbán Balázsok - a tévedésén elnézést kérek (derültség) de lehet, hogy még ő is belekerül ebbe a felelősségteljes posztba később -, Orbán Balázsok, akik lehajolnak minden egyes kőért, minden egyes értéktárgyén, és azt mondják, hogy ez is a nemzet tulajdona, tehát meg kell becsülnünk! Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem