ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nagy fontosságú törvényjavaslat fekszik a Ház előtt, egy olyan kérdést szabályozó törvényjavaslat, amely mindannyiunk igazságérzetét már régóta bántotta, éppen itt az ideje, hogy ezeket a kérdéseket nyilvános vitákban rendezzük. Úgy gondoljuk azonban, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége némi fenntartását kell kifejezze a megfogalmazott törvényjavaslattal kapcsolatban.
Először is azt a kérdést kell megfogalmaznunk, ha igaz az indoklás, amit az igazságügy-miniszter úr előadott és amivel egyetértünk, hogy a kezelői jog intézménye nem illeszkedhet egy piacgazdaság jogrendszerébe, akkor kérdésem: miért azt a jogi megoldást választották, hogy a kezelői jogot nem megszüntették, hanem áttelepítették a Pénzügyminisztérium egy szervébe. Miért nem az történt, hogy a kezelői jog megszűnt a társadalmi szervezeteknél, de nem éledt volna fel sehol máshol, hanem egyszerűen állami tulajdonná válik a kezelői joggal megterhelt ingatlan, amelyet a Pénzügyminisztérium kezel. Miért kell kezelői jogot adni? Nyilván van e mögött valamifajta jogi megfontolás, de az indoklásból ez nem derült ki. Első kérdésem tehát: miért szükséges kezelői jogot adni?
A másik ügy az már nem kérdés, hanem kifogás: én is adtam be két módosító indítványt, ami nyilvánvalóan nem érkezett meg az Elnök úrhoz, azért nem szerepelt az előbbi felsorolásban.
Nem egészen világos számomra az előbb előadott érvelése a költségvetési bizottságnak, amely arról szólt, miért helytelen dolog, ha az Önök előtt fekvő törvényjavaslat 3. §-ának (2) bekezdéséből a Magyar Szocialista Párt kimarad.
Az érvelést egyáltalán nem tartjuk meggyőzőnek, nem egészen világos a számunkra, hol van szemben ez a párttörvénnyel? Mi úgy gondoljuk, hogy a Kormány eredeti előterjesztése helyes volt, helyesen tette, hogy a felsorolt társadalmi szervezetek közé a Magyar Szocialista Pártot is betette, mint a Magyar Szocialista Munkáspárt jogutódját. (Taps a jobb oldalon.)
Nem világos, hogy miért kellene őket kivenni ebből a körből. Én nem óhajtok most semmifajta politikai érvelést előhozni és nem is szeretném a magam részéről, természetesen akadályát sem lehet ennek támasztani, hogy politikai vita alakuljon ki erről a kérdésről, mert ez a mi számunkra nem politikai kérdés, hanem egyszerűen jogi kérdés. Úgy gondoljuk, hogy Magyarországon ma egyetlen itt ülő pártot sem illet meg egyetlen ingatlanon sem semmifajta kezelői jog. Nem értjük, hogy mást miért kellene. Ez nem politikai kérdés, hanem jogegyenlőség kérdése. Nem lehetünk mi diszkriminálva negatív módon, egy másik párt pedig pozitív módon.
Úgy gondoljuk, hogy igen helyes, hogy ha van az MSZP-nek ilyen ingatlana, amelyet kezelői jog terhel, amelyen kezelői jogot élvez, az ugyanúgy megszűnik a törvény hatályánál fogva, mint az összes társadalmi szervezeté. Nem világos, hogy miért ne hozhatnánk meg egy ilyen döntést. Az első módosító indítványom - amelyet majd Önök nyilván meg fognak kapni - erről szól, hogy az MSZP-t semmiképpen ne vegyük ki ebből a körből.
A második módosító indítványom, amelyet előterjesztettem, az a következőkkel foglalkozik. Az sem világos teljes egészében a számunkra: miért illeti majd meg ingyenes használat azokat a társadalmi szerveket a szóban forgó ingatlanokon, amelyektől most elvesszük a kezelői jogot. Nem egészen világos, hogy ők miért használnak egy ingatlant ingyen, ha Önök és a mi pártunk, amely szintén társadalmi szervezet, négyzetméterenként nem tudom mennyi, de tetemes bérleti díjat kell fizetnie és miért illetne meg bárki mást ingyenes használati jog? Úgy gondoljuk és erre vonatkozott a módosító indítványom -, más fajta törvényszövegezésre van szükség, azt javaslom, hogy a következőképpen hangozzon a törvény.
A törvény eredeti megfogalmazása helyes volt, csak pontatlan, ugyanis nem mondta meg világosan, hogy a megállapított használati jog ingyenes vagy ellenérték fejében járó használati jog. Ellenben benyújtottak a 404-es számon egy módosító indítványt, amely azt mondta ki, hogy ez a használati jog legyen ingyenes. Ezzel mi nem értünk egyet, azt szeretnénk, ha Önök az eredeti szöveget fogadnák el azzal a módosítással, hogy abba kifejezetten kerüljön be, hogy ellenérték fejében jár a használati jog azon ingatlanokra nézve a társadalmi szervezeteknek, amelyeket korábban kezelői jog terhelt.
Ugyanakkor fontos beletennünk azt a lehetőséget is a társadalmi szervezetek számára, hogy lemondjanak ezen ingatlanok használatáról amilyen gyorsan csak lehet, vagy amilyen gyorsan csak akarnak. Úgy gondoljuk, hogy a törvénynek ki kell mondani azt, hogy ők lemondhassanak a használati jogról. Azt is ki kell mondani megítélésünk szerint a törvénynek - és ez szerepel a FIDESZ módosító indítványában -, amennyiben a társadalmi szervezetek lemondanak a használati jogról szeptember 15-ig, akkor a törvény hatálybalépésétől számítva szeptember 15-ig tartó időtartamra nézve ne terhelje őket díjfizetési kötelezettség a használati jogért. Ha valaki csak szeptember 15-e után mond le, erre az időszakra is terhelje őt díjfizetési kötelezettség. Mindenkinek módjában áll két hét alatt megfontolni, hogy képes lesz-e bérleti díjat fizetni ezekért az ingatlanokért, vagy nem lesz képes. Ha nem lesz képes, mondjon le róla. Mi is így gazdálkodunk, Önök is így gazdálkodnak, nem ildomos, hogy mások könnyebb szabályok szerint gazdálkodjanak, mint mi.
Ez a két módosító indítványunk van. Következésképpen azt szeretném javasolni, Önök vessenek el minden olyan módosító indítványt, amely arra vonatkozik, hogy az eredeti törvényjavaslatban foglalt határidők átalakuljanak. Szerintünk helyes, ha szeptember 15-ig kell nyilatkoznia minden társadalmi szervezetnek, hogy mely ingatlanára nézve szűnt meg a kezelői jog és alakul át hasznosítási joggá. Szeptember 15-e után pedig a Kormány döntsön arról, hogy mely társadalmi szervezetnek, milyen feltételekkel és mennyi bérért adja ezeket használatba, bérletbe, a jogi konstrukció kiválasztása a Kormánytól függ, tetszés szerint megválasztható. A magunk részéről ezeket az indítványokat terjesztettük elő.
Még egyszer összefoglalóan:
1.) Megítélésünk szerint a Magyar Szocialista Pártot nem lehet kivenni a kezelői jog megszüntetésével érintett társadalmi szervezetek köréből.
2.) Ingyenes használati jog semmiképpen nem engedhető.
3.) Ha valaki lemond a használatról, nem kell díjat fizetni, ha szeptember 15-ig teszi meg, az addig terjedő időre se kelljen méltányossági alapon fizetnie.
Ez a három pont, amelyet az Önök figyelmébe ajánlok. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem