BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Teljes szövegű keresés

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Már a földtörvény bevezetését megelőzően is, de azóta, a bevezetést követő időszak tapasztalatai is teljesen egyértelműen bebizonyították azt, hogy az állami tulajdonú ingatlanok kezelői jogának a tartalma egyáltalán nem felel meg a piacgazdaságon alapuló jogrendszer elveinek. A kezelői jog nem illeszthető a polgári jognak sem a hagyományos, sem a modern tulajdonjogra és annak önállósult rész-jogosítványaira vonatkozó szabályaihoz, ezért az állami tulajdonosi jog gyakorlásának új alapokra történő helyezése érdekében átfogó felülvizsgálata indokolt.
A kezelői jog, különösen az elmúlt időszakban, tisztázatlan helyzetet teremtett a kezelő jogosítványai tekintetében, aminek csak egyik jele volt az elmúlt évi parlamenti döntés, amely szerint a társadalmi szervezetek részére biztosított kezelői jog elidegenítési jogosultságát meg kellett szüntetni. Emellett az állam szinte alig tudta érvényesíteni a tulajdonosi jogosítványait.
Javaslatunk ezért, a tulajdoni reform egyik lépéseként is, megszünteti a társadalmi szervezetek kezelői jogát, és az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításának végleges rendezéséig számukra ingyenes átmeneti használati jogot enged az általuk jelenleg is kezelt ingatlanokra nézve. A használó szervezet az ingatlan használatát ezen átmeneti időszak alatt, éppen a szabad rendelkezés biztosítására, másnak nem engedheti át.
A javaslatnak ez a korlátozó rendelkezése nem érinti a harmadik személyeknek a hatálybalépés előtt szerzett, és a kezelői jog megvonásával érintett ingatlanon fennálló jogait.
Az ingatlanokra megkötött és a javaslat hatálybalépésekor is élő hasznosítási szerződésekből folyó bevételek továbbra is megilletik a használót - bizonyos kivételekkel.
A múlt rendszer prominens politikai szervezetei, illetőleg azok vagyonjogi jogutódai által kezelt ingatlanok mennyisége, meggyőződésünk szerint, nincsen összhangban a szervezetek súlyával, valóságos társadalmi szerepével, ezért az általuk kezelt ingatlanok hasznosításából származó bevételek a továbbiakban az állami költségvetést illetik meg a javaslat szerint.
A javaslat által érintett ingatlanok hasznosításának végleges rendezésére a Kormány eredetileg 1990. október végét jelölte meg, de a beterjesztés óta eltelt időszak ezt illuzórikussá teszi, úgyhogy azzal a módosítással majd egyet fog érteni a Kormány, ami november végében jelöli meg ennek a végső határidejét.
Szeretném előrebocsátani, tisztelt Országgyűlés, hogy a Kormány nem akarja visszavenni ezen ingatlanok használatát, nem kíván valamiféle államosítási eljárást bevezetni a társadalmi szervezetek terhére. A terveink szerint az ingatlanok többségét, természetesen, az önkormányzatok tulajdonába kívánjuk adni, akik majd rendelkezhetnek róluk, biztosítva a területükön működő társadalmi szervezetek számára a működésükhöz szükséges, és a tevékenységükkel arányban álló ingatlanokat.
Emellett nyilvánvalóan arra is sor kerül majd, hogy egyes nagy múltú társadalmi szervezetek közvetlenül megkapják az általuk használt ingatlanok tulajdonjogát is. Ez különösen akkor lesz majd indokolt, ha az érintett ingatlanok éppen a saját vagyonukból kerültek állami tulajdonba.
Ezek szellemében kérem a Tisztelt Házat, hogy a javaslat elfogadásával segítse elő, a tulajdoni reform egyik elemeként is, a társadalmi szervezetek ingatlanhasználatának igazságos rendezését.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem