SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF)
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedtessék meg nekem, hogy visszatérjek a közgazdaságtan racionális érvrendszerére, mellőzve minden szenvedélyt és felindultságot. Azt hiszem, van egy pont, ahol kormánypárti képviselő létemre egyet kell értenem azzal a fölvetéssel, amelyet Eörsi Mátyás az SZDSZ nevében nagyon részletesen megfogalmazott. A 18. pontjában fölvetett gondolatsor szerint az üzletek privatizációjánál össze kell kapcsolni az elméleti jogoknak és a mobil vagyonnak a privatizációját az immobiliával, tehát azzal az ingatlanrésszel, ahol ez a tevékenység lezajlik.
Mindenki tudja azt, hogy Magyarországon idáig a vállalkozókat, akik szerződéses vagy bérleti formában vettek ki egy üzletet vagy vendéglátóipari egységet, az úgynevezett vállalati központok fejték, mint afejőstehenet, nyomorgatták, sanyargatták őket. Ezt akarja tulajdonképpen ez a törvénytervezet megszüntetni. Ezekre a felesleges szervezetekre ma már nincs szükség, tehát ne vonjanak el pénzt azoktól a vállalkozóktól, akiknek a munkája során létrejön az az eredmény és vagyon, amelyből a nyereségük képződik.
Ha ezt elhalasztjuk, akkor az a furcsa helyzet fog előállni, hogy nem egy bizonyos vállalati központ fogja elvinni a nyereséget, hanem az IKV-k, hiszen ezeknek a kezelésében van ma, Budapesten legalábbis, ezeknek az üzleteknek a zöme. A fejőstehént fogják látni ebben a vállalkozói rétegben, ok fogják lecsapolni azt a nyereséget, ami másutt realizálódik, és gyakorlatilag tudjuk jól, hogy egy bérleti díj felső határa a bérlő bérfizető képessége.
Ha el tudjuk képzelni, hogy ezen túlmenően az IKV, esetleg más állami vállalatok által birtokolt és tulajdonolt üzletekből a pénzt nem a vállalkozó fogja megkapni, hanem helyette az, akié az üzlet, akkor odáig fog eljutni a dolog, hogy tulajdonképpen egy újabb inflációt gerjesztő tényező lép elő. Hiszen a vállalkozó állandóan emelni fogja a szolgáltatásának a díját, hogy a bérleti díjat ki tudja fizetni - a bérleti díjat pedig annak arányában fogják tovább emelni, hogy a vállalkozó hogyan emelte meg a díjait. Ördögi kör egy óriási spirál fog előállni, amit nekünk meg kell szakítani.
Ezért, amikor a törvénytervezetben az áll, hogy a Vagyonügynökség magához vonja az üzletet a vállalattól, akkor kérem ezt úgy érteni, hogy az üzletet mint immobiliát, tehát mint egy ingatlant, és az üzletet úgy is, mint egy tevékenységet gyakorló helyet vonja magához a Vagyonügynökség. Hogy ezeknek az üzleteknek az árát ne az IKV, hanem természetesen a helyhatóság kapja meg, és ezáltal tudjon valami tőkét akkumulálni, az véleményem szerint teljesen természetes és magától értetődő. Még egyszer hadd utaljak arra, ha tényleg azt akarjuk, hogy egy vállalkozói réteg jöjjön létre, amelyik anyagilag megalapozott és nemcsak azt, hogy kicsit több mézet kenünk a vállalkozók madzagjára, akkor tessék összekapcsolni az üzletek privatizációját azoknak az ingatlanoknak a privatizációjával, ahol ez az üzleti tevékenység lezajlik. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem