ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Kétperces hozzászólásra kértem csak szót. Nagyon röviden csak három dologról szeretnék beszélni, arról nem szeretnék beszélni, hogy Heisenbergnek volt-e világegyenlete vagy nem, mi úgy tudjuk, hogy határozatlansági egyenlete volt, de ez nem tartozik ide. Arról sem akarunk beszélni, hogy a mi megítélésünk. (közbeszólások - mozgás) . lehet, hogy van. - úgy tudjuk, hogy az új baloldali elméletek közül az, amely az új osztályelméletre vonatkozik, annak Gyilasz csak közvetítője volt, Trockijhoz megy vissza, és egy olyan beszélgetés, amiről érdemes lenne elgondolkoznunk, hogy nem kellene valamikor sort keríteni erre., de most nem ezek a döntő kérdések azzal a hozzászólással kapcsolatban, amelyet az előttem szóló igen tisztelt MDF-es képviselő elmondott.
Három olyan dolog van azonban, amelyet fontosnak tartok két mondatban mindenképpen érinteni. Az első az, hogy mi a magunk részéről a Kormány földelképzeléseivel kapcsolatban nem vagyunk találgatásokra utalva, mert le van írva, itt van a kezemben a hárompárti megállapodás, tudjuk, hogy mit akar a Kormány, Önök aláírták, leírták ezt, pontosan tudjuk, miről beszélünk, úgyhogy szeretnénk, ha kritikáinkat nem azzal ütnék el, azok élét nem azzal vennék el, hogy nem tudjuk, miről beszélünk, mert a Kormány sem tudja még, hogy mi a program. Dehogynem tudja, itt írták alá.
A második: úgy gondoljuk, hogy nem szerencsés, ha ebben a Parlamentben a külföldi tőkével szemben bármiféle hangulatkeltés folyik. (Taps a bal oldalon.) Úgy gondoljuk, hogy valóban fontős, hogy szülessen valamifajta kormányzati koncepció, valamint miniszteriális részkoncepciók szülessenek arra nézve, hogy miképpen és hogyan kell a külföldi tőke részvételét a magyar gazdaság megújulásában megoldani. Erre mindenképpen szükség van. Amellett a külföldi tőke részvételének mértéke mellett érveket és ellenérveket felhozni, ebben szükséges konszenzus kialakítása. De az nem volna szerencsés, hogyha olyan érveket hoznánk fel a külföldi tőkével szemben, amelyek nem állják meg a helyüket. Az ellátási kötelezettségre való hivatkozás, amelyet a külföldi tőke nem fog majd figyelembe venni, az egyszerűen nem állja meg a helyét. Az ellátási kötelezettséget jogszabály írja elő, amely megmondja, hogy milyen tevékenységi kört kell végeznie annak, aki egy privatizált tulajdont használ. Nincs a nacionálénak, a származásnak semmi köze az ellátási kötelezettséghez, ha egy általános, generális jogszabály mondja ezt meg, és függetlenül attól, hogy milyen nációhoz tartozik a tulajdonos, annak köteles eleget tenni. Ennek semmi köze a külföldi tőke beengedéséhez vagy be nem engedéséhez. Érveket - úgy gondoljuk, hogy - kell felhozni ilyen kérdésekben mellette és ellene a javaslatoknak, de olyan érveket, amelyek csak hangulatkeltésre alkalmasak, és valójában tartalmi megfontolásra nem, azokat ne hozzuk elő a külföldi tőkével kapcsolatban, mert nagyon-nagyon rossz képet alakítunk ki magunkról mindenki előtt, önmagunk előtt is, azt gondolom, az ellenzék előtt is és a külföldi tőke előtt is.
Harmadrészt pedig el szeretném mondani végül azt, hogy ideje volna, azt gondolom, ha a korábbi spontán privatizáció és vagyonátmentések ügyében a kormánypártok padsoraiban ülők önvizsgálatot tartanának. Tisztelettel kérem ezt. Úgy gondolom, hogy igen dicséretes volt, amikor az MDF valóban megfenyegette az akkori állampárti pártállam képviselőit, hogy ki fog vonulni a kerekasztal-tárgyalásokról, ha az ÁPISZ-hoz hasonló jelenségeknek nem állják útját. Nagyon helyes volt. Mi is támogattuk akkor az MDF-nek ezt a határozott és kemény fellépését. Ugyanakkor kérjük az MDF-et, hogy ezt a kérdést ne hozza a Parlament elé. A mi tudomásunk szerint ugyanis az ÁPISZ-ügy lebonyolítását végző közgazdászok, szakértők első számú embere ma a Kormány államtitkára. Úgy gondoljuk, hogy ez az Önök problémája, belügy, oldják meg, hogy miképpen kerülhetett az Antall-kormány államtitkári székébe. Kérjük, ezzel bennünket ne terheljenek meg, oldják meg magukban, nem mi! Nem mi! (Élénk taps a bal oldalon- ellentmondások a jobb oldalon.) Úgy gondolom, hogy mi semmilyen javaslatot nem tettünk, Önök választották ki a munkatársaikat, ha Önöknek vagyonátmentő munkatársak megfelelnek (mozgás) akkor kérjük, hogy ilyen típusú vádakkal bennünket ne illessenek. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem