HORVÁTH BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
HORVÁTH BÉLA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Ház! A költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság megtárgyalta a Kormány által most beterjesztett törvényjavaslatot még a nyári szabadság ideje előtt. Akkor az addig benyújtott módosító indítványokat nem értékeltük, mert úgy ítéltük meg, hogy további módosító indítványok várhatóak. A bizottság jelenlévő tagjai közül 14 fő támogatja a Kormány törvényjavaslatát, 3 fő pedig úgy szavazott, hogy a törvényjavaslat céljával egyetért, de a lebonyolítás módjával, feltételeivel nem.
A bizottság tagjai szükségesnek tartják, hogy az állami kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a fogyasztási szolgáltatások területén a privatizáció minél előbb megkezdődjék. Ugyanakkor a bizottság tagjai szükségesnek ítélik, hogy a Kormány figyelmét néhány részkérdésre felhívjuk.
A miniszter úr ugyanakkor kilenc pontban már válaszolt az azóta felmerült kérdésekre, így a bizottság néhány felvetésére is már választ kaptunk. Ezeken túl azonban a bizottság javasolja, hogy a Kormány vizsgálja meg: a privatizációs törvény koncepciója összhangban legyen a vagyonpolitikai irányelvekkel, az adópolitikai koncepcióval, a hitelpolitikai irányelvekkel, illetve a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti jogviszonyával és bérleti díjával kapcsolatos jogszabályokkal. Felkérjük a Kormányt, készítsen tájékoztatót hogy az előprivatizáció végrehajtása milyen hatást okozhat a vállalatok körében, vagyis milyen csődhelyzet állhat elő.
A bizottsági vitán fölmerült a kárpótlás, illetve a kártérítés kérdése. A bizottság tagjai úgy foglaltak állást, hogy ezzel a kérdéssel érdemben nem foglalkozunk, a 345-ös számú, Szalay Gábor módosító indítványát és Katona Kálmán kiegészítését átküldjük az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottsághoz állásfoglalásra. A mi bizottságunk úgy látja, hogy nem ezen törvényjavaslat keretében kell a kárpótlás ügyéről rendelkezni.
Mindezek után megismétlem, hogy a felsorolt javaslatok mellett a költségvetési bizottság támogatja a Kormány előterjesztését. Köszönöm.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem