RADNÓTI MIKLÓS: VERSKÖTETEK

Teljes szövegű keresés

RADNÓTI MIKLÓS: VERSKÖTETEK
Tamás Sári új verseskönyve: Törvény. Tamás Sári új verseskönyve egy lendületes, himnikus fohásszal kezdődik, s a hang, melyet az első vers megzenget, végigvonul a könyvön. Előző kötetében (Isten felelmi a fejét) még a világgal foglalkozik, sokszor programszerűen, "van-e még kereszt?" kérdi sikoltva és vállalja a világ megváltását. Újabb verseiben önmagába zárkózik a lélek, a világ elsüllyed. Érdekes ugyanekkor formai fejlődése is; verse egysíkúbb, egyszerűbb volt, dal volt, ma összetettebb, többrétű, tudatosabb. A dallamok régebben, az egyszerű versben gyakran megtörtek, most az összetettekben töretlenek és gondosak, inkább a nyelv tisztátalan itt-ott, nem tudja követni a lélek fordulatait. Gondosan árnyalt nyelve mégis színesedett, gazdagodott a változásban.
A nagyon finom, apró megfigyelések mindig magasra lendítik a verset:
földön gunnyasztó apró rovar előtt
megcsillan a hóvirág hegyorma,
írja egyik tavaszi verse végén s az őszi tájban "ostorral vágtat az öregség" mögötte, "csillogó borokat forral" az ősz, s "arany békák táncolnak a sötétben". Az egyszerű, gyengéd líra néha szárnyra kap s repülni kezd:
Odafönn egy csillag összetört,
a légen át a vaspor a föld felé
szitál…
Különösen szerelmes verseiben emelkedik magasra s az apró megfigyelések és a kozmikus képek kettőssége különös lírai feszültséget ad a versnek.
…hogy torkom kiszáradt a rémülettől,
ha ruhád véletlen a ruhámhoz ért
s éjjel nem tudtam aludni a szemedtől.
Utólszor szól hozzád s többé soha
a vers
nem őrzi a madár útját a Végtelen,
ki tehet róla és bántás kit érhet?
Az Ürben a csillagok csillagot érnek,
de kinek a karja érhet csillagot,
ha kitárja egy fényes éjjelen?
A sokszor könnyedén, sőt könnyelműen kezelt ritmuszavar, egy-egy nyelvi ügyetlenség, szórendi furcsaság, melynek költői célját nem nagyon látom, gondatlanságnak hat, de néhány bájosan és tudatosan primitív strófavégződés néhány pontosan elhelyezett szóismétlés ösztönös és kitűnő fülű verselőre vallanak, akinél gyakoriak az imént idézetthez hasonló nagyon szép versszakok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem