3.

Teljes szövegű keresés

3.
Debrecen, 1909. szeptember 21.
Kedves Samu,* azon a levelezőlapon, melyet nem kapott meg a hibás címzés miatt, sajnos, ugyanolyanféle tartalom volt, mint a Lajosnak* küldöttön, hogy t. i. lehetetlenül rossz anyagi helyzetem miatt nem mehetek Pestre s vizsgáimra itt kell ebben az undok fészekben elkészülnöm s közben, ha tetszik vagy ha nem is tetszik, csendesen elbutulnom. Nem a nagyvároshoz szokott ember gőgje mondatja ezt velem, hanem egyszerűen az a szörnyűség, hogy különféle ambícióim most már meggebedhetnek; nem lévén, aki ösztökéljen, nem írhatok; a kötetemnek is úgy látszik: fuccs. Bőgni lehetne ezen s az első napon bőgtem is rajta, de most, hogy túlestem rajta perverzül mulatságosnak is találom, hogy éppen engem, aki különben is iszonyú gyáva és csendes legény vagyok, éppen engem kell a vakesetnek ilyen csúnyán tönkrepofozni. Ezekből a buta mondatokból érezheti, hogy csúnyán el vagyok keseredve, hát nem is igen írok erről többet. Két perc alatt rámmászott a családom, bebizonyították, hogy felesleges Pestre mennem, nincs pénz, a vizsgákra itthon is elkészülhetek, a pesti lapoknak innen is írhatok etc. etc. Beláttam, hogy igazuk van; no, és ha nem láttam volna be?
Szűkebb baráti körünkben tréfás szokás volt, hogy egymást Samu néven szólítottuk, azzal a Halotti Beszédből vett indokolással, hogy "por és Samu vagyunk„.
Néhai dr. Schöntag Lajos, a háború alatt fiatalon elhunyt svedléri barátunk.
Jóska* levele azért mondhat egyebeket, mert neki nem mondtam meg a dolgok ilyetén állását, féltem a froclijától s csak sírás lett volna belőle. Azt mondtam neki, hogy okt. 1-én én is megyek, maga majd kíméletesen felvilágosíthatja.
Kovács József közös barátunk, egyidőben lakótársam, debreceni fiú, jelenleg kézsmárki mérnök.
Nagyon szépen köszönöm a szívességét, melyet az öcsém ügyében való eljárással tanúsított; mihelyt biztosat tud a dologról, tudósítson.
Osvát úr szíves érdeklődését is nagyon köszönöm. Nagyon boldog lennék, ha mielőbb szép kéziratokkal örvendeztethetném meg, de, sajnos, nagyon el vagyok csüggedve. Sokszor szeretnék fejjel a falnak menni, hogy a kötetből most már semmi sem lesz. Csak most, mikor lőttek az egésznek, érzem, mennyire jól esett volna, ha lehetett volna. Az írással körülbelül úgy vagyok, mint most egy éve, mielőtt a Nyugat észrevett, semmi se sikerül. Bátran megírhatnám újra a "Meddő órán„ c. verset, csakhogy most már nem is "farigcsálok„. Jó volna, ha jöhetne valami kis változás, mert így nem tudom, mi lesz velem. A fővárosi nevelőséget, a "Nyugat„ közbenjárását itthon nagyon ábrándosnak találták s fogcsikorgatva kell elismernem, hogy igazuk van. Maradok, maradok, maradok. Legalább volna valakim, de elsején Jóska is elmegy. Marad nekem — — — — Gyorsan befejezem, mert valami nagyon csúnya káromkodás kívánkozik a tollam alá.
Üdvözli Pádi.
Osváttól kérjen nevemben bocsánatot, hogy nyáron nem írtam neki, noha ígértem volt; ő azt mondta, akkor, hogy olykor tudósítsam a "terveimről„; utólag nevetnem kell ezen, mert ez egy jó vicc volt. Én és tervek!
Nagy Lajos!
Jó, mikor az ember így odavan?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem