NAGY ENDRE: AMERIKA! AMERIKA! • Ahogy egy európai látja

Teljes szövegű keresés

NAGY ENDRE: AMERIKA! AMERIKA! •
Ahogy egy európai látja
Copyright by Nyugat
Amikor először megláttam a Manhattan egymásra ágaskodó tornyait, az volt az impresszióm, hogy a Föld epidermisze itt gyulladásban van és e ház-pattanásokat a láz lövellte ki.
*
Aztán, amikor megláttam az Empire State százkétemeletes tornyát, elégülten állapítottam meg, hogy a hasonlatom helyes volt. Ez a hosszú fehér torony fekete ablak-fokaival olyan, mint egy hőmérő, amelyet a Föld hónaljába dugtak.
*
De aztán egész sereg felhőkarcolót láttam, amelynek ablakaiba ki volt írva, hogy: For Rent. Nem tudok angolul és azt hittem, hogy ez a For Rent egy amerikai hiper-tröszt, valami nagyon nagy vállalkozás, amely a város legkülönbözőbb részein nyitotta meg a fiókjait. Aztán megmagyarázták, hogy ez a For Rent ma Amerikában tényleg nagyon elterjedt üzlet és annyit jelent, hogy: ez a helyiség kiadó.
*
Ekkor jutott először eszembe, hogy Newyorkban nem a praktikus telek-kihasználás végett építik mind-magasabbra a házakat, hanem sportszerű rekord-dühök vetélkednek egymással. Ma még az Empire-State tartja a rekordot, de ki tudja, mi lesz két hónap mulva. Newyorkban olyan gyorsan építik a házakat, hogy fönt már laknak és lent még mindig a telekkel spekulálnak.
*
Tisztára a bajusz esete ez. Ha az ember elkezdi a bajuszát növeszteni, el van veszve, mert minél hosszabb, annál türelmetlenebbül pödri, hogy még hosszabb legyen. Newyorkban pödrik a házakat.
*
A párizsi Arc de Triomphe-ot az ő ötvenméteres magasságával valahányszor meglátom, mindig megdöbbent a méreteivel. De ha tizedszer látom a Chrysler-Buildinget, bosszant, hogy miért csak háromszáznegyven méter. Miért nem négyszáz.
*
Ez csak Amerikában lehetséges, amely most éli a maga középkori romantikáját.
Al Capone tisztára condottieri, akinek típusát Colleoni lovasszobra örökíti meg.
Morgan, aki ma is aranyat nem kímélve, naponta föstet egy-egy új képet Rafaellel és Valesquez-zel, teljesen Medici.
A Down-town torony-sziluetjei az alkonyatban olyanok, mintha egy óriás-méretű rablólovagvár bástyatornyai lennének.
Sőt a Borgiák híres mérge is megtalálható amaz italokban, amelyeket a «Speak easy»-kben árusítanak francia pezsgők és likőrök neve alatt.
*
Newyorkban több a gótika, mint Rouenben, több a renesszánsz, mint Rómában, több a gobelines karosszék, mint Flandriában. De mindenesetre kevesebb a modernizmus, mint egy ó-német városkában: Dessauban.
*
Az az impresszióm, hogy Newyork idillikusabb város, mint Brügge. Ez a mindenre ráérő emberek városa. Igazi sietség csak nálunk van, ahol a lakosság nagyobbik fele korán reggel siet, hogy kölcsön kérjen és a kisebbik fele korán reggel siet, nehogy otthon találják.
*
A Fifth-Avenue-n és a Broadway-n közlekedés nincs, csak autók vannak. Egy newyorki ember mondta nekem, hogy ott gyalog tízszer olyan gyorsan céljához ér az ember, mintha autón járna. Tehát az a sok autó azt tanusítja, hogy milyen sokan érnek rá ott lassan járni.
*
Ezt már hazulról ismerem: a merengő boltost. Ott áll a gyönyörű Fifth-Avenue fényes boltjainak ajtajában, a felhőket tanulmányozza és tenyerével a száján egy hosszu ásítást bont föl apró taktusokra. Amerikai barátom azt mondta, hogy ez csak most van így, a depresszió idején, de néztem volna csak meg, hogy dolgozott ez a boltos a konjunkturában. Erre azt feleltem, hogy ha van kinek eladni, akkor nálunk is tudnak dolgozni a boltosok. Mert a boltos épúgy nem fárad bele az eladásba, mint egy nő a ruha-próbálásba.
*
Tény az, hogy itt mindenki siet. Siet haza. Newyorkban mindenki messze lakik. Mikor megjegyeztem, hogy kár volt azt a sok vízpartot beépíteni, lehetett volna egy kis helyet a fürdésre is hagyni, diadalmasan mondták, hogy ez fölösleges, mert Newyorknak van egy gyönyörű tengeri fürdője: Atlantic-City. Megnéztem a térképen. Körülbelül négyszáz kilométernyire van. Erre azt feleltem, hogy lám Budapesten mennyi strandot hagytak a Dunán, pedig Budapestnek is van egy gyönyörű tengeri fürdője: Abbazia az Adria partján.
*
Romantikus város. A donquihotei szivárványos ábrándok városa. Mutattak egy cipőboltot, amelyért állítólag évenként háromszázötvenezer dollár bért fizetnek. Könnyű volt kiszámítanom, hogy annak a boltosnak naponta ezer dollárt kell nyernie az eladott cipőkön, hogy a boltbér megtérüljön. Indítványoztam tehát, hogy álljunk meg ott egész délutánra és nézzük meg, hány cipőt adnak el estig.
Véletlenül peches délután volt. Egyet se adtak el.
*
A newyorki embernél a minőséget a mennyiség helyettesíti. Ebben aztán áradozó és csapongó, mint egy lírai költő. Megálltunk egy hetvenemeletes ház alatt és kísérőm lelkesülten mondta:
– Mit szól hozzá? Nyolcvankét emelet!
De azonnal megbánta, hogy ilyen keveset mondott és gyorsan utánalőtt:
– És képzelje, mind a kilencvenhat emelet egy vállalatnak az irodája!
*
A Hudson alatt az autók számára építettek egy háromezerötszáz méter hosszú alagutat. Külön rettenetes probléma volt, hogy hogyan tudják majd a megrekedt benzin-gőzöktől állandóan megtisztítani. Ezt is megoldották. És mindjárt építettek mellé egy másik alagutat is, hogy legyen egy a jövő és egy a menő autók számára.
Szégyelték volna, ha valaki azt hitte volna róluk, hogy csak egy alagútra tellett nekik.
*
Az elemi iskolában a tanító a kis fiúkat levetkőztetve sorba állítja, a mellüket szorosan átköti cérnával, aztán versenyt rendez, hogy melyik tudja a lélekzetével hamarabb elszakítani. Mert a legfontosabb azt megtanulnia, hogy ha felnő, tudjon kidüllesztett mellel járni.
*
A newyorki ember gavallér, grand seigneur. A dollárt összegyűrve a nadrágzsebében hordja és ha csak egy van is belőle, kecses elegánciával, széles távlatú mozdulattal tudja a pultra dobni. Csak kettőt szégyel: ha rosszul megy neki és ha valaki becsapja. Ha azt kérdik tőle, hogy hogy mennek az üzletei, a hüvelykujját a mellényébe akasztja és vidáman feleli:
– Fájn!
*
Romantika köll?
Törvényszéki tárgyalás Newyork egy külvárosában, Astoriában. Egy tejes-kocsis áll az esküdtszék előtt. Egy járókelő följelentette, hogy amíg egy házban a dolgát elintézte, a lovát takaró nélkül hagyta az utcán. A bíró rövid tárgyalás után kimondta a föllebbezhetetlen és azonnal végrehajtandó ítéletet: a kocsist meztelenre vetkőztették és a törvényszék udvarán kiállították egy negyedórára.
*
És ha valaki azt kérdi tőlem, hogy Newyorkban miért tudják mégis a legbravurosabb technikai problémákat megoldani, a hidak miért nem szakadnak le, a felhőkarcolók miért nem omlanak össze, a vonatok miért indulnak-érkeznek másodperc pontossággal, – erre kénytelen vagyok azt felelni, hogy vannak mélyreható, bonyolult kérdések, amelyekre két hónapnyi tanulmányozás után még egy hivatásos humorista se tud válaszolni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem