Pikler Gyula: Néhány szó

Teljes szövegű keresés

Pikler Gyula: Néhány szó
Ignotus tehetsége égi.
Ignotus vágyódása földi.
Soha, még gyermekkorában sem epedett ő azután, hogy szent legyen. Sohasem mardosta magát a tudásért. Sohasem álmodott arról, hogy ő fogja igazságossá tenni a társadalmat. Pedig némely embereknek és költőknek e vágyódások oly természetesek, mint a lélegzés.
De soha senki nála jobban nem értette meg e szent őrületeket. Soha senki, józan, testvérebbül nem szerette és ünnepelte őket. Mert égi tehetsége megéreztette vele e szent őrületek mennyei illatát. És ami gyümölcsöt a tudás fájáról röpke, de saséles pillantás és könnyed, de nyílegyenes kéz lecsíphetett, ő gyönyörködött annak ízében.
Kifogástalan londoni öltözékében kart karba fűzve járt ama rongyosokkal, a szentekkel, a tudni vágyókkal, az igazságosság rajongóival a poros és végtelen országutakon. Égi hangokon szólaltatta meg ügyükért a harsonát, maga elé mondta és énekelte a maga földi epekedéseit. A fényűzést és az asszonyt. A várost és a kényelmet. A pénzt és a hatalmat. És jobban tudja, hogy szerződik meg a fényűzés és az asszony, a város és a kényelem, a pénz és a hatalom, mint a bugris, aki bírja őket.
Soha senki kevésbé magatettetően és kevésbé önáltatóan, meztelenebbül és merészebben nem vallott és rajzolt, mint ő. Igazabb volt, mint a tudósok, becsületesebb, mint a szentek. És nagy szavak nélkül, földi reális módon jobb, önzetlenebb, nemesebb, lovagiasabb férfi, megbízhatóbb társ és barát volt a forradalmároknál. Józanul és kimérten a mámor súlyával hatni és érezni, ez volt az ő szent vágyódása.
Ama rongyosak álmélkodva hallgatták e hideg éneket és az okos szavak kimért zuhatagát. És kénytelenek voltak megengedni, hogy ez a földi zene és okosság is égi. Csaknem odaadták volna kínjuk gyermekeit e hidegen fogant amorettekért, elnyújtott egyetlen életálmaikat e kicsattanó rögtönzésekért.
Néha, úgy látszik, Ignotus meg akart tőlük szökni és a bugrissal élni. Élvezni akarta végre ama fényűzést és asszonyt, ama várost, kényelmet, pénzt és hatalmat, melynek megszerzéséről annyit tudott. De a bugris száz mérföldről megérezte rajta a szent őrületek mennyei illatát, és elfintorította orrát. Ignotus akkor sem tudott egészen nem igaz lenni, mikor a bugrissal ravaszkodott, a bugris pedig teljes önáltatást és hazugságot követel.
A Cimabuek, Fra Angelicók, Belliniek, Leonardók, Michelangelók és Raffaellók csarnokában e Tizianót, e Rubenst, e Dürert, e Paolo Veronesét, e Makartot senki sem akarja nélkülözni. Különben tudás és biztonság nélkül írom ide e hasonlatokat, Makartot nem is ismerem, és bizonyára igazságtalan vagyok ezért Ignotus iránt. Csak ő tudná, milyen festőket kellene e helyen idézni, és száz találó célzással tudná megvilágosítani és díszíteni e sorokat. Arcátlanság egyáltalában, hogy Vörösmarty, Arany, Tompa és Vajda János klasszikus szobrászáról e rajzfélét megkísérelni merészkedtem. E rajzfélét, mely stilizáltabb, mint hogy eleven lehessen. Mely inkább megzenésítése Ignotusnak, semmint leírása. Inkább, hogy Ignotus (Zoláról használt) ellentétét idézzem, látomás, mint látás.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem