Felvinczi Takács Zoltán: Bató József csataképei

Teljes szövegű keresés

Felvinczi Takács Zoltán: Bató József csataképei
1912 őszén, mikor a Balkán-államok megindították a háborút Törökország ellen, éppen Berlinben voltam Bató Józseffel együtt, ki akkor már megtelepült volt a porosz fővárosban. Küszöbön állt nálunk is a mozgósítás és Batót, mint tartalékos tisztet, nem ragadta el ez a kilátás. Nem szállta meg a militarizmus szellem. Sajnálta otthagyni művészetét, melyet nagy szakszerűséggel folytatott.
A mostani nagy háború kezdetén azonban, mikor újra fel kellett vennie a vadász-hadnagyi egyenruhát, nem kis meglepetéssel tapasztaltam, hogy a párizsi kozmopolita szellemben nevelkedett, hidegen ítélő ember, ki művészetén kívül fölényes könnyedséggel intézett el mindent, egyszerre a helyzet magaslatára jut és amikor katonának lenni legfontosabb hivatás a világon, valóban katona is lesz máról holnapra.
Akkor már látni lehetett, hogy Bató József életében szép fejezet lesz ez a hadjárat. Jó lélekkel, önbizalommal, nyugodtan indult. Derült kedélyéből kiérezhető volt a nagy elhatározás. Szinte nem is hatott meglepetés gyanánt, mikor híre jött, hogy ágyúkat foglalt, bravúros szuronyrohamban kapott sebekkel ékeskedik és megkapta a signum laudist.
Kivette hát részét derekasan a háborúból; magáévá tette az ügyet. Nagy élményei voltak és a mély nyomon, melyet az események benne hagytak, világosan látszik, hogy harmonikus lélekkel ment át a szörnyűséges kataklizmán. Művészi szemmel nézett mindent és amellett katonás érzéssel reagált a véres jelenségekre.
Eddig egy sorozat rézkarcban számolt be arról, ami megragadta benne a csatatéren a művészt és az embert. Ezért a sorozatért pedig igazán érdemes volt a harcba menni.
Nem a lövészárokban kuporogva modellt ülő bakákról, nem a szuronyukra támaszkodva őrt álló öreg népfölkelőkről vagy a sátor alatt levelet író katonáról készült tanulmányok foglalata ez a húszlapos album, hanem véres komolysággal és amellett katonás lendülettel átélt események festői emléke.
A férfias elán mellett benne van az a borzalmas poézis, ami az emberéletet, fájdalmat és nyomorúságot követelő háború fogalmának elmaradhatatlan kísérője. Benne van az, ami a tömegpusztulás és a nagyarányú átértékelések megrázó jelenségeiből univerzális tanulság gyanánt vonható le.
Bató József nagy eseményeket és kis epizódokat örökített meg. A hegyen-völgyön átkígyózó hadseregóriást, a srapnelek közt előnyomuló gyalogságot, a muszkáktól felgyújtott falvak előtt sötét árnyék gyanánt vonuló csapatot, a záporesőben, pocsolyában, útszélen felejtett orosz halottat, a lovas őrjárat közé csapó gránát hatását, a győzelmes szuronyrohamot, a golyójárta erdő rejtelmeit stb.
Legértékesebbnek tartom e rajzokban azt, hogy nem a köznapi profán érdeklődés kielégítésére szolgáló kicsinyes ábrázolások, hanem a sokatmondó jelenségek iránt fogékony művészlélek értelmes reakciói. Nem fantázia nélküli másolatok, hanem egyéni fogékonysággal átélt eseményeknek az emlékezés selejtező apparátusán átszűrt képei.
Bató József az újfajta csatakép úttörői közé tartozik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem