Feleky Géza: Relle Pál: A mi városunk

Teljes szövegű keresés

Feleky Géza: Relle Pál: A mi városunk
Budapest építészeti karakterének, azaz teljes építészeti karaktertelenségének az oka nem titokzatos. Két nagy falut és egy, természetes fejlődésében időnek előtte megakadt, viszontagságaitól korán rombadöntött várat egyesített az 1872-iki törvény a mai Budapestté. Ennek a városnak nincsen egységes és folytonos múltja, a középkor óta nem volt középpontja az ország gazdasági, kulturális, udvari vagy akárcsak egyházi életének. Ezért nem állított a múlt magának időkkel dacoló emlékeket a Duna kanyarodásánál, míg a hajdankor kevésbé maradandó nyomai nem állhattak ellen a három várost sújtó sokféle katasztrófának. Így azután építészetileg voltaképp a ma már félig eltűnt belváros a legérdekesebb része Budapestnek, mert itt mégiscsak kifejeződött a század-középi városi polgárság ízlése és törekvése. Már a Rácváros és a török hódítás emlékei inkább csak etnográfiai érdekességűek. De ha a legtöbb város a múltnak köszönheti is karakterét: nem egy, éppen a legérdekesebb városok közül úgy kapott tiszta és érdekes karaktert, hogy félretolva a múltat, nem feszélyezve a tegnap maradványaitól, erélyesen és akadályok nélkül utat nyithatott a ma és a holnap tendenciáinak. De az utolsó évtizedekben keletkezett új város, a Nagy-Budapest, egyenetlenül, ötletszerűen épült fel, egységes építési terv nélkül. Egy-egy nagy dekoratív úttest irányát és célját előre meghatározták ugyan, a geometriai vonalak elvont és száraz harmóniájának törvénye szerint: de a város egész úthálózatának szerves egymásba illesztéséről nem gondoskodtak. Ez az úthálózat önkényesen halad erre-arra, a legtöbb út nem respektálja társait, és nem respektálja a város természeti fekvése által előírt topográfiai szabályokat. Az utak anarchiáját betetőzi a házak anarchiája. A házak sem törődnek egymással, minden ház egy külön ötlet, vagy inkább, minden ház más és más ötlettelen testetöltése az üzleti spekulációnak, és amint az úthálózat a tervtelen, kapkodó telekspekulációról tanúskodik: úgy tanúsítják a házak és a házspekuláció tervtelen kapkodását. Budapestnek nincsenek régi házai, melyekről a rom-szépség áradna le, és a házsorokat, a város egészét nem hagyja jóvá a célszerűségben rejlő szépség. Mintha csak egy állandó és egységes célja lett volna az épülő városnak: a fekvés természeti szépségének neutralizálása.
Ezt a várost veszi tolla hegyére Relle Pál, és ez a tollhegy finom és fölényes biztossággal csipkedi a visszásságokat, tisztán, éles szemmel, nem hibázó judíciummal látja a bajok sorát és a bajok okát. De azért diszkréten, csendesen beszél, nem kiált menetekelt erre az antiesztétikus városra, hanem végighaladva az ormótlan házak között az ernyedt utcákon: felhasználja a gazdag példatárat, és önkénytelenül is felépíti az architektonikus rútság esztétikáját. Megfigyeli a legenyhébb szimptómákat: egy indokolatlanul előreugró erkély sem kerüli el figyelmét, és meglátja a várostest belső struktúrájában lévő ellentmondásokat és indokolatlanságokat is. A hibák bizonyítására bővében van a dokumentumoknak, jól ismeri és egészen érti a múlt maradványai által és a célszerűségük által szép városok szépségét.
Ennyi érdem mellett sem szabad elhallgatni Relle Pál írói egyéniségének egy fontos értékét: ritka árnyéklat-gazdagsággal és árnyéklat-érzékkel ír magyarul, és stílusában megvan az eredetiség lendületén kívül a szabatosság eleganciája is. Néhol még egyenetlen ez a stílus, de mindenesetre olyan anyag, mely megérdemli a formálást.
A könyv elé Pásztor Mihály írt érdekes és tanulságos bevezetést. Elmondja Hild-nek József nádor számára kidolgozott építési tervét, és éles ítélettel, a szakavatottság kompetenciájával állapítja meg, hogy mivé lett volna Budapest, ha ez a terv megvalósul annak idején. A kérdés teljes ismerete megbízhatóságot ad ítéleteinek és véleményeinek: úgy beszél Budapest életének szövevényeiről, mint az anatómus az emberi test struktúrájáról, mint a fiziológia az emberi testben végbemenő folyamatokról. Rideg, szinte száraz mondatai felfedő erejükkel, mélyrelátásukkal ékesszólóakká lesznek, és nincsen szebb az ilyen száraz, hangsúlytalan ékesszólásnál.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem