381. MK – PRÓNAY MIHÁLYNAK [Budapest, 1909. október 29. előtt]

Teljes szövegű keresés

381.
MK PRÓNAY MIHÁLYNAK
[Budapest, 1909. október 29. előtt]
[Fogalmazványtöredék]
– – mint hírlapolvasónak van tudomásom – – – határozatokról melyeket tervbe vett jubileum[om alk]almával szülőmegyém hozott, <s melyek engem> – – – <ségnek minden> <hiszen mondanom sem kell>.
Be kell vallanom őszintén <hogy szinte> érdememen [felül kitünte]tőknek érzem ezeket a határozatokat <no de hát – – – nincs az a sok amit az ember el ne bírjon ami jó> – – – de egyszersmind azt is, hogy bármilyen fényesen ünnepelne is akár egész Európa <az én kis vármegyémből – – – egy kis melegítő napsugár> (amint hogy nem teszi) az én kis [v]ármegyém bármely szerény elösmerése volna nekem akkor is <legédesebb> legkedvesebb.
Annál inkább eltölt hálával, hogy a vármegye úgyszólva [ké]t kézzel nyújtja érdeklődésének és méltánylásának külső jeleit olyan mértékben, hogy azokkal mintegy elborítva nem érzem érdemeimet akkoráknak, mint azok jutalmát. De végre én megbírom, s a vármegye is. Csak virtusához marad hű <hogy ha Nógrád vagy teszi vagy>, ahogy Pázmány mondta róla: <hogy> Nógrád vagy tesz valamit, vagy nem tesz, de ha tesz, nem teszi félig, – – – – – –

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem