A MAI ÜLÉS [febr. 24. ]

Teljes szövegű keresés

A MAI ÜLÉS [febr. 24. ]
Tegnap majd megbuktatta a javaslatot az elnök, aki tévedésből a katonai testalkat magasságát egy méterrel többre mondta ki a határozatban. Szerencsére hirtelen kijavította nyelvbotlását, mert nagy baj támad vala. Őfelsége nem kapott volna tíz esztendeig egy katonát sem; olyan magas fickók nem teremnek sem a rónákon, sem a hegyekben. A hadsereg feloszlott volna apródonkint. S ha kiüt ezalatt a háború, Polónyinak kellett volna elvernie határainkról a muszkát, élén a tüntetőknek.
A háborgó szélbali folyam már tegnap visszaereszkedett a régi medrébe; szélcsend volt, csak egy-egy elevenebb hal evickélt virgoncabban néha, apró buborékokat csapva fel a farkával. Még a kedélyeskedés is megjött, mikor Pulszky Ágoston felállott, Kaas Ivor kiszaladt Fenyvessy Ferencet keresni: »Hol van, merre van? Jöjjön hamar közbekiáltozni«. De Fenyvessy nem volt sehol, ennélfogva csendben hallgatták Pulszkyt. Ez már csak elég jele a teljesen helyreállt békének.
Ma aztán valóságos nyugalom honolt. A zajt csak az öregurak koronkinti köhögése okozta. A vita a Görgey Béla módosítása körül forgott, mely azt célozza, hogy az újoncjutalék arányában képeztessenek tisztekké a fiatalok a monarchia két államának apródiskoláiban.
Tetszett a módosítás kivált az ellenzéken, hol zajos helyeseket kiáltottak Görgeynek (Görgeyök hát már van, még csak Kossuthjok hiányzik). Prónay Dezső és Apponyi Albert szólottak mellette jó érvekkel. Fejérváry meg is ígérte, hogy mindent el fog követni a jövőben, de a mostani javaslat szövegébe nem kívánja bevenni.
Itt egy kicsit élénkebben lüktetett a vita, de minden animozitás nélkül. Károlyi Gábor és Fenyvessy mindössze egyszer szólottak közbe – hogy ki ne jöjjenek a gyakorlatból. De a szélsőbal egészében egyszer se morajlott, minden erejüket a 25. §-ra gyűjtik.
– Elhatároztuk – fenyegetőznek –, hogy március tizenötödikéig kihúzzuk a vitát, hogy akkor legyen a szavazás; a nagy nemzeti ünnepre essék a nagy nemzeti megalázás.
– No, már pedig mégsem akkor lesz a szavazás – kötekednek a kormánypártiak.
– Hogyhogy?
– Mert tizenötödikén aztán mi húzzuk ki még egész napig.
Déli harangszókor bezárták a vitát, a név szerinti szavazás döntött a Görgey módosítványa felett.
A mamelukok »nem«-mel szavaztak s 58 többséggel került ki az eredeti szöveg az urnából.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem