Az ezredes inasa

Teljes szövegű keresés

Az ezredes inasa
Ott van minden premieren a karzaton. Az öreg ezredes ugyanis nem áldozza fel az esti preferance-át a világ minden színházáért, de hogy mégis legyen valami teátrális élvezete, elküldi az új darabokhoz Jánost, az inasát, akinek kötelessége színház után referálni a darabról. Így kettős az élvezet. Először megtudja, mit komédiáznak a teátrumban, másodszor a darab átgyúródik a János saját világnézete szerint, ami nem utolsó mulatság.
János hűségesen meg is felel a bizalomnak, alaposan megjegyez mindent az előadásból, s beszél olyan csodákat az ezredesnek, amitől azt majd szétveti a vidámság.
Néha azonban megtörténik az is, hogy János becsapja az öreget, a jegy árát elissza az »Ezüst Gólyá«-ban, és egy saját maga komponálta történetet mond el az ezredesnek a darab helyett.
S az is megtörténik ilyenkor, hogy az ezredes így szól:
– Ejnye János, ezt a darabot megnézzük. Úgy látszik, kezdenek már jó népszínműveket írni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem