A MAI TÁRGYALÁS

Teljes szövegű keresés

A MAI TÁRGYALÁS
Nyíregyháza, júl. 21. [júl. 22.]
A tiszaeszlári monstre pör tárgyalása teljesen hat hetet fog tehát igénybe venni.
A tanúkihallgatás ma jóformán véget ért, csupán egy tanú: Kakóczi Károly van még hátra, aki előtt Hersko a börtönben nyilatkozatot tett a hullaúsztatásra nézve. Ennek kihallgatása és az irományok felolvasása fogja betölteni a hétfői ülést.
Kedden szünet lesz, hogy a közvádló és a védők készülhessenek a vád- és védbeszédekre, melyek előreláthatólag három napot fognak igényelni, úgyhogy hétfőhöz egy hétre várható az ítélet kihirdetése.
A ma megjelent tanúk jobbára ki voltak már hallgatva, és így többnyire ismert dolgokat ismételtek.
Legérdekesebb volt Farkas Gábor eszlári bíró kihallgatása, kit a védelem több ízben gyanúsított a tanúk kikészítésével. De az egyszerű parasztbírónak mai nyílt és bátor föllépése s világos, egyenes feleletei ezt a gyanút nem látszottak megerősíteni.
Eötvösnek azon kérdésére, hogy minő jogcímen avatkozott ő az ügybe, a vizsgálóbíró rendeletére hivatkozott. És amikor Eötvös erre azt jegyezte meg, hogy tehát kémszolgálatokat tett, sértett önérzettel válaszolt: »Kémszolgálatokat
nem tettem, méltóztassék megengedni«. S midőn Eötvös azon kérdésére, miért nem bocsátott mindenkit a hullához, azt felelte, hogy a bíróság rendeletéhez kellett alkalmazkodnia, mert ő a bíróság felett nem rendelkezik: Eötvös is zavarba jött, és kénytelen volt neki igazat adni.
Utolsó tanú Róth Borbála volt, az az asszony, ki állítólag Solymosinénál járt Eszter ingéért. Vallomása sok helyen zajos derültséget keltett; így amidőn elmondta, hogy csütörtök óta ismét férjnél van, férje tanító, de hogy hol, azt tanú nem tudja. »Nálunk – úgymond – egy özvegyember meg egy özvegyasszony nem nagy izé«. Máramarosszigeten nem bírt megélni mint bába, mert ott harminc bába van, eljött tehát Tokajba és onnan Tiszalökre igyekezett, mert azt hallotta, hogy az ottani bába Amerikába ment. De Eszláron elfogták, és a szolgabíró elé kísérték, mert nem voltak nála igazoló okmányai, azokat Tokajban felejtette; Nyíregyházán 15 hétig volt bezárva. Azután Budapestre ment, ott mint koldusnőt három napi fogságra ítélték, és ott felejtették két hónapig.
A törvényszék mint csavargónőnek megesketését meg nem engedte. A többi tanúk megesketésével az ülés véget ért.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem