8. (111. sz., december 6.)

Teljes szövegű keresés

8. (111. sz., december 6.)
A királylány és koldus c. mese került színre Rott Mari jutalomjátékául. Közönség közepes számmal volt. Szerepét a jutalmazandón kívül egyetlen lélek sem tudta, de legkevésbé Jankovics Ida. Nem szabad a közönség oly jámbor türelmével oly gyakran visszaélni, mely míg egyrészt beösmeri, hogy bizony túlságosan sok tanulnivaló háramlik a mindennapos játék és örökösen változó repertoár mellett egy-egy színészre, másrészről mégsem engedhető meg a szerepnemtudás, mert ez olyan posztulátum, amely nélkül be lehet csukni a színházat. Halászné ékesen szavalta néhány mondatból álló szerepét, a bizonyos kifürkészhetetlen célú furfanggal úgy ment keresztül a színpadon, hogy arcát senki sem láthatta, s csak a színlapról volt alkalmunk látni, hogy ő játszott. – Rott Marinak jól állott a szerep, amit választott, kedvvel játszotta azt s nem is mindig hatás nélkül, mert a száz változatban ismeretes mese visszavezetett bennünket az idilli gyermekkorba, ahonnan régi jó ismerősünk a sokat kiállott királyleány.
A darabot – úgy, amint most volt előadva – még egyszer színre lehet hozni – a súgó jutalomjátékára.
*
Figyelmeztetjük a közönséget a holnapi balettre. Mint specialitás Szegeden, bizonyára föl fogja költeni a közönség figyelmét. Ha a tánc a járás költészete, akkor a balett a járás költészetének költészete.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem