KÉPEK BOSZNIÁBÓL

Teljes szövegű keresés

KÉPEK BOSZNIÁBÓL
[I.]
Illendő dolog levén körülményesen megismerni a birodalmunk átillájára varrt új gombot: Boszniát, az új tartomány nevezetesebb pontjait, szebb vidékeit hű képekben mutatjuk be olvasóinknak: jelen számunkban mindjárt kettőt. Az egyik Maglaj városa, mely egy szép és temrékeny völgyben fekszik. A völgyet a Bosna folyó szeli át, ennek köszönheti termékenységét is. A városka képe igazán csinos látványt nyújt. Gyümölcsfák zöld lombjai közül emelkednek ki a házak tetői. A városka legnagyobb nevezetessége a török mecset, mely karcsú tornyával képünk előrészén szemlélhető.
Másik képünk a nagy kőhídat ábrázolja, mely Visegrádnál a Drina két partját köti össze. A híd gót stílban épült, s legszebb hídja Boszniának. 1577-ben építtette Sokolovits Mehemed pasa.
[II.]
Ígéretünk szerint ismét két képet mutatunk be olvasóinknak új tartományunkból: Boszniából. Az egyik az úgynevezett Kecskehíd, mely Szerajevó, a főváros, közelében igazán festői szépségű vidéken van a Miljacska folyó egy szakadéka fölött. E híd még a rómaiak idejéből való. Közelében van egy régi török temető, s néhány turbános fejfa képünkön is látható.
Másik képünk a szintén elég regényes Lim-völgyét ábrázolja, melyet kopár sziklafalak környeznek. A völgyben láthatók Stergacina falu házai.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem