51. sz., december 18. AZ ORSZÁGHÁZBÓL

Teljes szövegű keresés

51. sz., december 18.
AZ ORSZÁGHÁZBÓL
A képviselőház e héten végig tárgyalta a költségvetést, elfogadta az általános jövedelmi adóra s a 80 milliós új kölcsönre vonatkozó törvényjavaslatokat, s a reggeli üléseken kívül még esti üléseket is tartott. A minisztériumok költségvetései közül egyedül még a honvédelmi minisztérium budgetjének részletes megvitatása maradt a lefolyt hétre s azon gyorsan túlesett a ház. Legjelentékenyebb momentuma e vitának Tisza Kálmán miniszterelnök azon indítványa volt, hogy az 1848–49-i honvédek segélyezésére 45 ezer forint vétessék föl a költségvetésbe. A ház egyhangúlag megszavazta ezt. Csupán Miletics szólt ellene. Irányi a függetlenségi párt részéről szintén elfogadta, noha kevesellte ez intézkedést, azt kívánta, hogy a kormány utasíttassék a régi honvédek létszámának kipuhatolására s a nyugdíjaztatásuk iránti előterjesztés megtételére.
A jövedelmi adóról szóló törvényjavaslat meglehetős hosszas vitát keltett, melyet Berényi Ferenc gróf nyitott meg, élesen felszólalva az adóemelés ellen. A jobboldali és baloldali ellenzék egyúttal együttesen támadt a kormány ellen, nem fogadva el az adóemelést. Az előbbi párt részéről Széchenyi Pál keltett figyelmet beszéde által, melyben többek között azon állítást kockáztatta, hogy az országban sokfelé a Bach-korszak s a jelenlegi helyzet között vonnak párhuzamot, s az összehasonlítás az előbbi előnyére üt ki. Ezért aztán a szabadelvűpárt szónokai közül négyen-öten is foglalkoztak vele, többek között fölhíva figyelmét gr. Széchenyi István »Blick« című hírneves munkájára, mely sújtó elítélését képezi a szomorú emlékű Bach-korszaknak. A kormánypárt részéről Szontagh Pál (somogyi) és Lukács Béla szóltak tüzetesebben az adóemelés szüksége mellett. Gróf Károlyi Tibor szűzbeszédét, mely kissé elfogult hangon volt elmondva, rokonszenvesen fogadta a ház. A három napig tartó vita egyébiránt nagyon kevéssé volt tanulságos, minthogy jobbról-balról folyvást ugyanazon érveket ismételték. E túlságos szónoklásokra célzott a miniszterelnök, midőn Simonyinak megjegyzé, hogy hálás lenne adót vetni a túlságos bőbeszédűségre. Balról zokon vették e megjegyzést, s Irányi azzal felelt, hogy még hálásabb lenne az indokolatlan sértegetésekre róvni adót. Az adófelemelés ellen 67 jobboldali és baloldali szavazott 232 kormánypártival szemben, s a 8 milliónyi adóemelés ekként meg lőn szavazva.
A kölcsön-törvényjavaslat megszavazását is hosszabb általános vita előzte meg, melyben főleg Széll Kálmán pénzügyminiszternek jutott szerep. E törvényjavaslatot a jobboldali ellenzék is elfogadta, s ellene csupán a szélső baloldal szavazott, mely elvetésére indítványt is nyújtott be. Ezenkívül néhány más törvényjavaslatot is elfogadott még a ház, részint vita nélkül, részint jelentéktelen vita után. Köztük van az újoncozási törvényjavaslat is.
A főrendiház is tartott ülést dec. 12-én, melyben azonban csak pár jelentést adtak be, s a képviselőház jegyzője áthozta az utóbbi, a ház által közelebb megszavazott törvényjavaslatokat. A költségvetés tárgyalását dec. 18-án fogja megkezdeni a főrendiház.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem