TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA

Teljes szövegű keresés

818TÁPLÁLKOZÁSKULTÚRA
ABEL, Wilhelm
1980 - Strukturen und Krisen der spätmittelalterlichen Wirtschaft. Stuttgart–New York
ANDRÁD Sámuel
1789 - Elmés és mulatságos anekdoták. I. Bécs
ANDRÁSFALVY Bertalan
1958 - A lótej erjesztése és fogyasztása Bogyiszlón. Népr. K. III/1–2. 228–230.
1961 - Pekmez. Adatok törökkori szőlőkultúránk ismeretéhez. In: BABICS András (szerk.): Kisebb tanulmányok, MTA Dunántúli Tudományos Intézet. 87–95. Pécs
APOR Péter
1736/1972 - Metamorphosis Transylvaniae, azaz Erdélynek változása. Szerk. TÓTH Gyula. 1972. Budapest
BAKÓ Ferenc
1952 - Az erdőhorváti perecsütő asszonyok. Ethn. LXIII. 416–432.
1977 - Hagyomány és változás a palóc temetkezési szokásokban. NMMÉ 23. 95–146.
1987 - Palócföldi lakodalom. Budapest
BAKOS Ferenc
1982 - A magyar szókészlet román elemeinek története. Budapest
BAKSAY Sándor
1891 - Magyar népszokások (Alföld). In: Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben VII. = Magyarország II. 83–148. Budapest
BALASSA Iván
1960 - A magyar kukorica. Budapest
BALÁZS Lajos
1976 - A csíkszentdomokosi lakodalmi perec. Népism. Dolg. 142–146.
BÁLINT Sándor
1962 - A szegedi paprika. Budapest
1973 - Karácsony, húsvét, pünkösd. Budapest
1977 - Ünnepi kalendárium. I–II. Budapest
1975–1979 - A szögedi nemzet. A szegedi nagytáj népélete. I–III. MFMÉ 1974–1975/2; 1976–1977/2; 1978–1979/2.
BALOGH Sámuel
1827 - Rövid rajzolatja a’ paraszt lakodalomnak Gömörben. TGy XI/3. 38–54.
BARABÁS Jenő
1959 - Adatok a népi húskonzerváláshoz. Ethn. LXX. 439–440.
BARABÁS Jenő–GILYÉN Nándor
1987 - Magyar népi építészet. Budapest
BARANYAI DECSI János
1598 - Adagiorum graeco-latino-ungaricorum. Bartphae
BÁRCZI Géza
19662 - A magyar nyelv életrajza. Budapest
819BÁRTH János
1984 - Kecel története és történeti néprajza a kései feudalizmus idején. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 77–325. Kecel
1989 - Dézsmálási utasítások. In: ÉGETŐ Melinda–FILEP Antal (szerk.): Történeti-nép-rajzi források a XVIII–XIX. századból. Documentatio Ethnographica 13. 35–58. Budapest
N. BARTHA Károly
1929 - A debreceni fésűsmesterség. Debrecen
BÁTKY Zsigmond
1933 - Táplálkozás. In: CZAKÓ Elemér (szerk.): A magyarság néprajza I. 37–123. Budapest
BEITL, Richard
1974 - Wörterbuch der deutschen Volkskunde. 3. Aufl. Neu bearbeitet von – . Stuttgart
BÉL Mátyás
1729 - Meliboeus (álnéven): Der Ungarische Sprachmeister. Pressburg
1730 k./1984 - Magyarország népének élete 1730 táján. Ford. és [közreadja] WELLMANN Imre. 1984. Budapest
1774 - Meliboei ungarischer Sprachmeister in einer ganz veränderten Gestalt (Bél Mátyás halála után). 5. Aufl. Pressburg
BELÉNYESY Márta
1958 - Egy XVI. századi főúri étrend kultúrtörténeti és néprajzi tanulságai. NÉ XL. 133–153.
BENDA Gyula
1973 - Statisztikai adatok a magyar mezőgazdaság történetéhez 1767–1867. Budapest
BENKER, Gertrud
1979 - Nudelbrett und Nudelwalker in ihrem Funktionszusammenhang. In: MAR-TISCHNIG, Michael (hrsg.): Sammeln und Sichten. 45–50. Wien
T. BERECZI Ibolya
1986 - Népi táplálkozás Szolnok megyében. Debrecen
BETHLEN Miklós
1708–1710/1955 w Önéletírása. Sajtó alá rend.: V. WINDISCH Éva. Budapest
BÓDI Zsuzsa
1989 - Pest megyei oláh cigány csoportok táplálkozásának változása 1920–1989. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
BOROSS Marietta
1956 - A nagybudapesti és pestkörnyéki paradicsomkultúra gazdasági és néprajzi vizsgálata. NÉ XXXVIII. 129–161.
BORZSÁK Endre
1937 - Juhhús a népi táplálkozásban. Ethn. XLVIII. 199–202.
BŐDI Erzsébet
1985 - A Kind of Cake („molnárkalács”) in the Hungarian Popular Culture. Műv. Hagy. XXII. 61–79.
1988 - On the Ethnography of Hungarian Wedding Cakes. Műv. Hagy. XXIII–XXIV. 215–223.
BRAUDEL, Fernand
1974 - Capitalism and Material Life 1400–1800. Glasgow
1985 - Anyagi kultúra, gazdaság és kapitalizmus XV–XVIII. század. I. A mindennapi élet struktúrái: a lehetséges és lehetetlen. Budapest
BRIGHT, Richard
1815/1970 - Richard Bright utazásai a Dunántúlon 1815. Ford.: Szerecz Imre. 1970. Veszprém
1818 - Travels from Vienna through Lower Hungary. Edinburgh–London
820BÜNKER, Johann Reinhard
1895 - Das Bauernhaus in der Heanzerei (Westungarn). Mitteilungen der Anthropologi-schen Gesellschaft in Wien XXV. 98–154.
CALEPINUS, Ambrosius
1585/1912 - Ambrosii Calepini Dictionarivm decem lingvarvm. Lvgdvni [Lyon], 1585. Kiadva: Calepinus latin–magyar szótára 1585-ből. Sajtó alá rendezte MELICH János. 1912. Budapest
CZIFRAY István
18406 - – szakács mester Magyar nemzeti szakácskönyve. Újra kiadta Vasváry Gyula szakács mester. Pest
CSAPÓ József
1775 - Új füves és virágos magyar kert. Pozsony
CSATKAI Endre
1957 - Parasztházak leltárai a Széchenyiek uradalmaiból. Népr. K. II/1–2. 307–315.
CSEFKÓ Gyula
1950 - Kürtöskalács, kürtőskalács. MNy XLVI. 256–258.
K. CSILLÉRY Klára
1982 - A magyar népi lakáskultúra kialakulásának kezdetei. Budapest
DANNINGER József
1907 - Pozsony szab. kir. város 1526–1527. évi számadáskönyve művelődéstörténeti szem-pontból. Művelődéstörténeti értekezések 27. Budapest
DERECSKEI FODOR Gábor
1827 - A’ mezei gazdaság. TGy XI/11. 44–102.
DOMOKOS Pál Péter
1931 - A moldvai magyarság. Csíksomlyó
DORNER Soma
1891 - Komárommegyei lakodalmi szokások. Ethn. II. 210–212.
DÖMÖTÖR Sándor
1959 - Lakodalmi kalácsaink néprajzához. NÉ XLI. 45–58.
ECSEDI István
1935 - A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása. Debrecen
EGYED Antal
1829/1986 - Cserna Anna–Kaczián János: Egyed Antal összeírása és korrajz Tolna vármegyéről. 1986. Szekszárd
ELIAS, Norbert
1987 - A civilizáció folyamata. I–II. Budapest
Étrendi szokások
1960 - Étrendi szokások a munkás-, alkalmazotti és paraszti háztartásokban. Statisztikai időszaki közlemények 34. Budapest
FARKAS András
1810 - A’ Miskóltzi gyűlés és a’ verselő musának Budáról Kassára való utazása. Kassa
FÉL Edit–HOFER Tamás
1972 - Bäuerliche Denkweise in Wirtschaft und Haushalt. Eine ethnographische Unter-suchung über das ungarische Dorf Átány. Göttingen
FENTON, Alexander
1974 - Sowens in Scotland. Folk Life (The Society for Folk Life Studies) 12. 41–47.
FILEP Antal
1971 - Szokásleírások a 18. és 19. századból. NK–NT V–VI. 115–133.
FODOR István
1975 - Cserépüstjeink származása. AÉ 102. 250–266.
FÜLEP Lajos (szerk.)
19705 - A magyarországi művészet története. I–II. Budapest
FÜLÖP Éva
1985 - Burgonyatermesztés egy dunántúli telepes faluban 1745-ben. Ethn. XCVI. 336–340.
821FÜVESSY Anikó
1974 - A pásztorok táplálkozása a tiszafüred-kócsi legelőn. Műv. Hagy. XV–XVI. (1972–1974.) 153–172.
GAZDA Klára
1971 - Ünnepek, alkalmak étkezési szokásai. Megyei Tükör (napilap, Kovászna m.) 1971. aug. 29.
GEGŐ Elek
1838 - A’ moldvai magyar telepekről. Buda
GOMBOCZ Zoltán
1905 - A régi magyar ételnevek eredetéről. MNy I. 160–168, 254–261.
GÖNCZI Ferenc
1914 - Göcsej. Kaposvár
GULÁCSI Zsuzsanna
1990 - A gyümölcs és felhasználásának hagyományos módjai Bödén. In: HÁLA József–HORVÁTH Gyula (szerk.): Néprajzi dolgozatok Bödéről. 91–107. Szentendre
GUNDA Béla
1932 - A kenyérsütés Orosháza környékén. NÉ XXIV. 102–111.
1966 - Ethnographica Carpathica. Budapest
GUNDEL Imre
1970 - Adalékok az étlap, menülap, árlap történetéhez. A Magyar Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 1. 221–251.
1982 - A vendéglátóipar-történeti dokumentációs gyűjtemény. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Évkönyve 3. 212–216.
GUNDEL Imre–HARMATH Judit
1979 - A vendéglátás emlékei. Budapest
GVADÁNYI József
1793 - Rontó Pál. Pozsony–Komárom
1796 - A falusi nótáriusnak testamentoma. Pozsony
GYÖRFFY István
1930 - A házasság és a lakodalom a matyóknál. NNy II. 225–254.
GYÖRFFY Lajos
1932 - A nagy ínség 1863-ban. Túrkeve
HAÁZ Ferenc Rezső–SIKLÓDI Pál
1932 - A lakodalmi prémes (vagy perémes). NÉ XXIV. 118–119.
HÁLA József
1992 - A sósvíz hasznosítása a Kis- és Nagy-Homoród menti falvakban. A M. Áll. Földtani Intézet jelentése az 1990. évről. 697–713. Budapest
HALÁSZ Péter
1973 - A moldvai magyarok egy régi étele. Zsufa. Ethn. LXXXIV. 341–345.
HANÁK Péter
1978 - Magyarország társadalma a századforduló idején. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. VII. 403–515. Budapest
Háromszéki OklSzj.
1943 - Cs. Bogáts Dénes: Háromszéki oklevélszójegyzék. Erdélyi Tudományos Füzetek 163. Kolozsvár
HEGYI Imre
1964 - A lisztminőségek és a tésztafélék összefüggése. Ethn. LXXV. 362–383.
HELLER András
1941 - A sommások élelmezése. Magyar Statisztikai Szemle XIX. 8–15.
HELM, Rudolf
1932 - Die bäuerliche Männertrachten in Germanischen Nationalmuseum zu Nürnberg. Heidelberg
822HERMÁNYI DIENES József
1759/1960 - Nagyenyedi Demokritus (1759). Sajtó alá rendezte KLANICZAY Tibor. 1960. Budapest
HOFER Tamás
1975 - Három szakasz a magyar népi kultúra XIX–XX. századi történetében. Ethn. LXXXVI. 398–414.
HOFFMANN Tamás–MOLNÁR Mária
[1980] - Paraszti konyha. Kiállítási vezető. é. n. Budapest
HOFFMANNSEGG, Johann Centurius
1800 - Reise des Grafen von Hofmannsegg (!) in einige Gegenden von Ungarn bis an die türkische Grenze. Görlitz
1887 - Gróf Hofmannsegg utazása Magyarországon 1793–1794-ben. Budapest
HOPPÁL Mihály
1980 - Elosztás és egyenlőség. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalomtudományi Osztályának Közleményei XXXII. 139–154.
HORNYIK János
1860–1866 - Kecskemét város története oklevéltárral. I–IV. Kecskemét
HORVÁTH István
1971 - Magyarózdi toronyalja. Kolozsvár
HÓMAN Bálint–SZEKFŰ Gyula
1935 - Magyar történet. I–V. Budapest
HÖFER, Josef–RAHNER, Karl (szerk.)
1957–1967 - Lexikon für Theologie und Kirche. Begründet v. Michael Buchberger. 2., neu bearb. Aufl. I–XIV. Freiburg
HUSEBY-DARVAS, Éva V.
1992 - Handmade Hungarianness: The Construction of Ethnic Identity Among Elderly Noodlemakers in Michigan. Hungarian Studies 7 (1991/92). 187–196.
IGAZ Mária–KRESZ Mária
1965 - A népi cserépedények szakterminológiája. NÉ XLVII. 87–131.
IMPLOM József
1969 - Szótörténeti adalékok (nyújtófa). MNy LXV. 330–347.
Iron Gate
1973 - The „Iron Gate” Complex Atlas. Ed.: Romulus VULCĂNESCU. Bucureşti
ISTVÁNFFY Gyula
1894 - Mátralji (!) palócz lakodalom Ethn. V. 38–51.
1896 - A borsodi matyó nép élete. Ethn. VII. 165–174.
1898 - Újabb adatok a palóczok ethnographiájához. Ethn. IX. 311.
JANKÓ János
1892 - Kalotaszeg magyar népe. Budapest
1902 - A Balaton melléki lakosság néprajza. Budapest
JEREMIÁS Sámuel
1827–28/1954 - wA Köz-nép’ házasodásának módja Baranyában. Közli HOFFMANN Tamás. Ethn. LXV. 517–529.
JÓKAI Mór
1862 - Kakas Márton (álnéven): Nemzeti eledeleink. Vas. Ú. 321. oldal
KANYAR József
1967 - Harminc nemzedék vallomása Somogyról. Kaposvár
KARDOS László
1943 - Az Őrség népi táplálkozása. Budapest
KELETI Károly
1887 - Magyarország élelmezési statisztikája. Budapest
E. KEMÉNYFI Katinka
1900 - A Kibéd vidéki székely köznép táplálkozása és a táplálkozás befolyása a közegészségre. Egészség XIV. 149–169.
823KEREKES György
1901 - A kassai céhek árszabása. MGSz VIII. 471–483.
Kéziratos fejedelmi szakácskönyv
1600 k./1893 - Az erdélyi fejedelmi udvar kéziratos szakácskönyve 1600 körül. In: RADVÁNSZKY Béla (szerk.): Régi magyar szakácskönyvek. 5–252. Budapest
KISBÁN Eszter
1960 - Vizsgálatok a kisalföldi népi táplálkozás köréből. Szakdolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
1961 - A gyümölcskenyér elterjedésének tanulságai. Adatok a német–magyar interetnikus érintkezés kérdéséhez. Ethn. LXXII. 325–343.
1966 - A magyar kenyér. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 3254. Budapest
1967 - A joghurt helye és szerepe a délkelet-európai tejfeldolgozási rendszerekben. Ethn. LXXVIII. 81–94.
1968 - A lepénykenyér a magyar népi táplálkozásban. NK–NT I. 51–91.
1969 - A sertéshús tartósítása a paraszti háztartásban. NK–NT II–III. 103–116.
1970 - A kenyér a táplálkozási struktúrában. NK–NT IV. 97–125.
1978a - A táplálkozás néprajzi vizsgálatának negyedszázada Magyarországon 1951–1976. In: TÁLASI István (szerk.): Eredmények és feladatok az anyagi kultúra kutatásában. 152–203. Dissertationes Ethnographicae 2 (1976–78). Budapest
1978b - Táplálkozási vizsgálat Vágás, volt Udvarhely vm., Tăetura, Jud. Hargita, Románia. MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirat 899. Budapest
1984a - Ételek, étkezés. In: BÁRTH János (szerk.): Kecel története és néprajza. 769–791. Kecel
1984b - Korszakok és fordulópontok a táplálkozási szokások történetében Európában. Ethn. XCV. 384–399.
1987 - „Köleskását hoztam, mégpedig cukrozva...” A cukor bevezetése a parasztoknál Magyarországon. Agria XXIII. 239–264.
1988a - A kávé bevezetése Magyarországon. Ethn. XCIX. 149–177.
1988b - Bread and Breadbowls. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 50–60. Edinburgh
1989a - Népi kultúra, közkultúra, jelkép: a gulyás, pörkölt, paprikás. Életmód és tradíció 4. Budapest
1989b - A táplálkozás kutatása az Ethnographia első száz évfolyamában 1890–1989. Ethn. 100. 373–383.
1991 - Ételhordás reggel. A nyári reggeli a Kárpát-medence parasztkultúrájában. In: HALÁSZ Péter (szerk.): A Duna menti népek hagyományos műveltsége. 393–400. Budapest
1992a - A főtt tészták elterjedése Európában és Magyarországon. In: MOHAY Tamás (szerk.): Közelítések. Néprajzi, történeti, antropológiai tanulmányok Hofer Tamás 60. születésnapjára. 13–35. Debrecen
1992b - Örmények: ételek, jelképek Erdélyben és Magyarországon. Ethn. 103: 1–27.
1993a - Menyegzői lakomák a magyar parasztoknál a 18–19. században. NK–NT XVII. 81–106.
1993b - Food and Hierarchy in Early Modern Hungary. In: CHEAPE, Hugh (ed.): Studies in European Ethnology. 132–137. Edinburgh
1994a - Hog’s Head Cheese, Preßwurst, Schwartenmagen. An 18th–20th century Innovation in Hungary. In: PÖTTLER, Burkhard et al. (Hrsg.): Innovation und Wandel. 187–198. Graz
1994b - Milky Ways on Milk-Days: The Use of Milk and Milk Products in Hungarian Foodways. In: LYSAGHT, Patricia (ed.): Milk and Milk Products from Medieval to Modern Times. 14–26. Edinburgh
1994c - „Húsevőnap”–„tésztaevőnap”: az egyházi böjti fegyelem táplálkozásszerkezet-for-máló szerepe. In: KISBÁN Eszter (szerk.): Parasztkultúra, populáris kultúra és a központi irányítás. 75–98. Budapest
824KISBÁN Eszter
1994d - Egy 16. századi hazai étlap értelmezéséhez. Társadalmi középrétegbeliek asztala egy nyugat-dunántúli Nádasdy-birtokon 1553-ban. Arr. 31–33: 165–171.
1996 - Europica Verietas. Variationen auf die Suppe in Mitteleuropa. In: VAŘEKA, Josef (hrsg.): Europäischer Kulturraum–Einheit in Vielfalt. Praha. Kézirat, megjelenés alatt.
KISKÉRI BALOGH István
1898 - Cserháti [helyesen csereháti] néprajzi adatok. Ethn. IX. 128–135.
KISS István, N.
1973 - Húsfogyasztás (katonai és közfogyasztás) a XVI–XVII. századi Magyarországon. AtSz XV. 92–114.
KISS Lajos (néprajzkutató)
1929 - A nyírvíz. A Földgömb I. 1–6.
19813 - A szegény emberek élete. Budapest (1. kiad. 1939, 1943)
KISS Lajos (nyelvész)
1989 - A sütőharang elnevezései a magyar nyelvjárásokban. Nyelvtud. Közl. XC. 162–172.
KIS-VICZAY Péter
1713 - Selectiora adagia latino-hungarica. Bartphae
KNÉZY Judit
1975 - A táplálkozás szokásai és rendszere Gige, Csököly, Rinyakovácsi és Kisbajom belső-somogyi községekben. SMK 2. 103–118.
1977 - Csököly népének gazdálkodása és táplálkozása (XVIII–XX. század). Kaposvár
1980 - A sertéshús fogyasztása és tartósítása Somogy megye parasztságánál (1850–1960). In: KNÉZY Judit (szerk.): Anyagi kultúra. 109–136. Somogy néprajza II. Kaposvár
1984 - Somogy XVIII. századi táplálkozástörténetéből. In: KANYAR József (szerk.): So-mogy megye múltjából. 135–172. Levéltári évkönyv 15. Kaposvár
1989 - Gazdasági változások és a somogyi parasztság táplálkozása 1850–1890. MMgMK 1988–1989. 555–582.
1991 - Hagyományok és változások a somogyi mezőgazdasági népesség táplálkozásában 1696–1960. Kandidátusi értekezés, kézirat, MTA Kézirattár D 15061. Budapest
KOCSIS Gyula
1988 - Hagyatéki leltárak Cegléd 1850–1900. Mezővárosi és falusi közösségek iratai – Inventáriumok 2. Cegléd
KOLOSVÁRI Sándor–ÓVÁRI Kelemen (szerk.)
1885–1904 - A magyar törvényhatóságok jogszabályainak gyűjteménye. I–V/2. Budapest
KOMÁRY Erzsébet
19142 - A polgári háztartás szakácskönyve. (19061.) Budapest
KOMLOS, John
1989 - Nutrition and Economic Development in the Eighteenth-Century Habsburg Monar-chy. An Anthoropometric History. Princeton
KORITSÁNSZKY Ottó
1901 - Lakodalmi szokások Kölesden, Tolna vármegyében. Ethn. XII. 273–278, 307–315.
KÓS Károly
1959 - Erdélyi adatok a pogácsa készítéséhez. Népr. K. IV/1–2. 3–14.
1981 - Népi írott források a székelység anyagi kultúrájának múltjához. Ethn. XCII. 471–478.
KÓSA László
1980 - A burgonya Magyarországon. Budapest
1990 - Paraszti polgárosulás és a népi kultúra táji megoszlása Magyarországon (1880–1920). Debrecen
KOVÁCH Géza–BINDER Pál (szerk.)
1981 - A céhes élet Erdélyben. Bukarest
K. KOVÁCS László
1970 - Adatok tejkonzerválásunk egyik régi módjához. Ethn. LXXXI. 617–634.
825KOVÁCS Sándor Iván
1981 - „A gyomros matéria”. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 5–142. Budapest
KOVÁTS István
1882/1981 - Egy szegény pórfiú önéletrajza. (Közreadja) BÁLINT Sándor. 1981. Budapest
KOWALSKA–LEWICKA, Anna
1971 - Die Volksnahrung der Bauern in Polen. Acta Ethn. XX. 45–84.
KOZMA Edith
1958 - Mîncări vechi (supe) in bucătăria din Rimetea (Trascău). (Alte Speisen (Suppen) in der Küche von Rimetea.) Anuarul Muzeului Etnografic al Transilvaniei 1957–1958. 327.
KRESZ Mária
1991 - Magyar fazekasművészet. Budapest
KRÍZA János
1863 - Vadrózsák. Kolozsvár
KUBINYI András
1964 - A mezőgazdaság történetéhez a Mohács előtti Budán. Gallinczer Lénárt számadáskönyve 1525-ből. AtSz VI. 371–404.
KUBINYI Ferenc–VAHOT Imre (szerk.)
1853–1854 - Magyarország és Erdély képekben. Pest
KUMOROVITZ L[ajos] Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó)
1959 - KUMOROVICZ (!) L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet: Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. I–II. Történeti néprajzi füzetek 1–2. Budapest
Küchenmeisterei
- 1485 - Kuchenmaistrey. Peter Wagner, Nürnberg
LEMNIS, Maria–VITRY, Henryk
19792 - Altpolnische Küche und polnische Tischsitten. Warszawa
LE PLAY, Frédéric
1855/18772 - Iobajjy ou paysans (a corvées) des plaines de la Theiss (Hongrie centrale). In: LE PLAY, Frédéric: Lex ouvriers européens. II. 272–303. Tours (1. kiad. 1855.)
1903 - Tiszamenti jobbágy (Hatvan). In: LE PLAY, Frédéric: A munkásviszonyok reformja. 495–516. Budapest
LIPPAY János
1664 - Posoni kert. I–II. Bécs
LONOVICS József
1857 - Népszerű egyházi archeológia. Kiadta HOPF János. I. [Az egyházi évkör.] Bécs
LOSONCZI Ágnes
1972 - A táplálkozás társadalmi és emberi viszonyai. Valóság 1972/3. 16–29.
1977 - Az életmód az időben, a tárgyakban és az értékrendben. Budapest
LUBY Margit
1939 - A szilva hazája. NÉ XXXI. 300–310.
LUKÁCSY Sándor
1984 - Kincsásás XIV. Pályaválasztás a XVII. században. Kortárs 28. 1277–1281.
MADAR Ilona
1981 - A székelyföldi Atyha lakóinak táplálkozása. Kézirat, MTA Néprajzi Kutatóintézet Adattára, Kézirattár 2367.
1993 - Sárrétudvari néprajza. Debrecen
MAJOR Bálint
1897 - Tisza-Nagy-Rév község történelmi múltja. Kunszentmiklós
MAKKAI László
1954 - I. Rákóczi György birtokainak gazdasági iratai 1631–1648. Budapest
826MAKKAI László
1979 - A magyarországi mezőgazdaság termelési és fogyasztási struktúrája a XVII. század közepén. In: GUNST Péter (szerk.): Mezőgazdaság, agrártudomány, agrártörténet. 253–263. Budapest
1985 - Művelődés a 17. században. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk. PACH Zsigmond Pál. III. 1461–1576. Budapest
MAKSAY Ferenc
1968 - Parasztság és majorgazdálkodás a XVI. századi Magyarországon. Budapest
MALOUIN, Paul-Jacques–SCHREBER, Daniel Gottfried
1769 - [MALOUIN, P.-J.: Description et détails des Arts du meunier, du vermicellier et du boulanger. 1767.] SCHREBER, Daniel Gottfried: Ausführliche Beschreibung der Müller-, Nudelmacher- und Bäckerkunst. Übersetzung [und Kommentar]. 1769. Leipzig
MARKUŠ, Michal
1977 - Traditionelle saure Suppen in der Slowakei. Ethnologica Slavica VIII–IX. 147–154.
MÁTÉ Lajos
1899 - Lakodalmi szokások Hajdú-Nánáson. Ethn. X. 223–232, 287–293.
MATOLCSI János
1982 - Állattartás őseink korában. Budapest
MÁTYUS István
1787–1793 - Ó- és új diaetetica. I–VI. Pozsony
MAURUSCHAT, Hans Heinrich
1975 - Gewürze, Zucker und Salz im vorindustriellen Europa. Eine preisgeschichtliche Untersuchung. Kézirat, Diss. Göttingen
Mezőgazdasági munkabérek
1899 - Mezőgazdasági munkabérek Magyarországon 1899-ben. A m. kir. földmívelésügyi minister kiadványai 22. 1901. Budapest
MIHALIK József
1899 - Kassa város ötvösségének története. Arch. Közl. XXI. 1–349.
MISKULIN Alajos
1905 - Magyar művelődéstörténeti mozzanatok Giovanni és Matteo Villani krónikája alap-ján. Budapest
MOLNÁR István
1958 - A székely lakodalom jelképes süteménye: a prémes. Adatok az „életfa” elterjedéséhez. Népr. K. III/4. 29–43.
MORVAY Judit
1950 - Az ünnepi táplálkozás a Boldva völgyében. Ethn. LXI. 148–171.
1955 - A cserépedény a mezőkövesdiek kultúrájában. NÉ XLVII. 31–64.
1956 - Asszonyok a nagycsaládban. Budapest
1962 - Népi táplálkozás. Útmutató füzetek a néprajzi adatgyűjtéshez 6. Budapest
1965 - Táplálkozás. In: NAGY Gyula (szerk.): Orosháza néprajza. 400–427. Orosháza
MYRDAL, Janken
1988 - The Plunge Churn from Ireland to Tibet. In: FENTON, Alexander–MYRDAL, Janken (eds.): Food and Drink and Travelling Accessories. 111–137. Edinburgh
Nádasdy-étlap
1553/1958 - KUMOROVITZ L. Bernát (közlő): A Nádasdyak asztalán 1550 (!) október havában fogyasztásra kerülő ételek jegyzéke. NÉ XL. 143–148.
1553/1959 - KUMOROVI[T]Z L. Bernát–M. KÁLLAI Erzsébet (közreadó). Kultúrtörténeti szemelvények a Nádasdiak (!) 1540–1550-es számadásaiból. II. 112–127. Budapest
O. NAGY Gábor
1956 - Nyakleves. MNy LII. 173–177.
19652 - Mi fán terem? Magyar szólásmondások eredete. Budapest
1966 - Magyar szólások és közmondások. Budapest
827NAGY Vera
1981 - Ünnepi táplálkozás Hódmezővásárhelyen. MFMÉ 1980–1981/1. 143–154.
Nagyszótár (NSz)
- Az MTA Nyelvtudományi Intézetében lévő akadémiai nagyszótár gyűjtemény kéziratos anyaga
NAGYVÁTHY János
1820 - Magyar házi gazdasszony. Pest
NEUNTEUFL, Herta
1978 - Das erste Grazer Kochbuch (1686) und die Entwicklung der österreichischen Küche. Österreichische Zeitschrift für Volkskunde 81. 81–114.
Nürnbergisches Kochbuch
1691 - Vollständiges Nürnbergisches Kochbuch. Nürnberg
NYISZTOR Tinka
1994 - A levesétel szerepe és jellege egy moldvai falu táplálkozáskultúrájában (Pusztina, 1920–1994). Tudományos Diákköri dolgozat, kézirat, ELTE Tárgyi Néprajzi Tanszék, Budapest
OLÁH Miklós
1536/1985 - Hungária. Ford. NÉMETH Béla. 1985. Budapest
ORBÁN Balázs
1868–1873 - A Székelyföld leírása. I–VI. Pest–Budapest
Österreichischer Volkskundeatlas
1959–1980 - Hrsg. v. d. Kommission für den Volkskundeatlas in Österreich. 6 Lieferungen, Karten und Kommentar. Linz–Wien
PACH Zsigmond Pál
1986 - Magyarország és a levantei kereskedelem a XVI–XVII. században. Előadások a Történettudományi Intézetben 4. Budapest
PALÁDI-KOVÁCS Attila
1966 - A boza kultúrtörténeti hátteréhez. Műv. Hagy. VIII. 71–84.
1974 - Szárított hús a pásztoroknál. Műv. Hagy. XV–XVI. 175–187.
1993 - A magyar állattartó kultúra korszakai. Budapest
PALOTAY Gertrúd
1929 - Lakodalmi torták Boldogon. NÉ XXI. 8–9.
PÁLL István
1985 - A torma népi felhasználása Magyarországon. Ethn. XCVI. 340–351.
Pâtes alimentaires
1989 - Contre Marco Polo: une histoire comparée des pâtes alimentaires (cikksorozat). Médiévales (Paris) XVI–XVII. 25–100.
PERJÉS Géza
1963 - Mezőgazdasági termelés, hadseregélelmezés és stratégia a XVII. század második felében (1650–1715). Budapest
PÉTERFFY Károly
1741–1742 - Carolus Péterffy: Sacra Concilia Ecclesiae Romano-Catholicae celebrata in Regno Hungariae 1016–1740. I–II. Viennae–Posonii
PETRÁŇOVÁ, Lydia
1991 - Die Anfänge des Kaffeetrinkens in Böhmen und die Rolle der Kaffeegesellschaften in der Tschechischen nationalen Wiedergeburt. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten–Coffee in the Context of European Drinking Habits. 203–206. Zürich
1992 - Development and Possibilities of Historical Studies of Meals and Nourishment in Bohemia. In: TEUTEBERG, Hans-J. (ed.): European Food History. A Research Review. 236–255. Leicester–London–New York
POCHLJOBKIN, W. W. (Pokhlëbkin, Viľjam Vasiľevich)
1984 - Nationale Küchen. Die Kochkunst der sowjetischen Völker. Moskau–Leipzig
828PÓCS Éva
1965 - A karácsonyi vacsora és a karácsonyi asztal hiedelemköre. Népr. K. X/ 3–4. Budapest
1982 - Kenyér és lepény. A régi nyersanyag és technológia szerepe a halottkultuszban. In: HOPPÁL Mihály–NOVÁK László (szerk.): Halottkultusz. 184–199. Előmunkálatok a Magyarság Néprajzához 10. Budapest
PONORI THEWREWK József
1829 - Kőre leppencs. A’ káposzta-sózás Erdélyben. Mezei Gazdák Barátja 267–272, 286–287.
RADVÁNSZKY Béla
1879–1896 - Magyar családélet és háztartás a XVI. és XVII. században. I–III. Budapest
1893 - Régi magyar szakácskönyvek. Budapest
RÁTZ Zsuzsanna
1816–1818 - Buza szükségben felsegéllő Jegyzések. I–III. Miskolc
REGULY Antal
1857/1975 - –palóc jegyzetei 1857. Szerk.: SELMECZI KOVÁCS Attila. 1975. Eger
RÉSŐ ENSEL Sándor (szerk.):
1867 - Magyarországi népszokások. Pest
RETTEGI György
1970 - Emlékezetre méltó dolgok 1718–1784. Közzéteszi: JAKÓ Zsigmond. Bukarest
Rézi néni szegedi szakácskönyve
1876/191111 - [Dolecskó Teréz]:–. Budapest (1. kiad. 1876. Szeged)
ROMVÁRY Vilmos
19763 - Fűszerek könyve. Átdolg., bőv. kiad. Budapest
RONTZIER, Frantz de
1598 - Kunstbuch von mancherley Essen. Wollffenbüttel [Wolfenbüttel]
ROTH, Johann Ferdinand
1802 - Geschichte des nürnbergischen Handels II. Leipzig
RÖMER Béla
1971 - Brot und Fladen im pannonischen Gebiet Jugoslawiens vom Standpunkt eines Ethnologen und Lebensmittelchemikers. Ethnologia Scandinavica [1.] 116–119.
RUMPOLT, Marx
1581 - Ein new Kochbuch. Frankfurt am Main
RUMPOLT, Marx–KESZEI János
1680/1983 - Marx Rumpolt: ein new Kochbuch 1581. kéziratos magyar fordítása 1680. Közölve: LAKÓ Elemér (szerk.): Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból. 1983. Bukarest
SACCHETTI, Franco
1946 - Il Trecentonovelle. A cura di Vincenzo PERNICONE. Firenze
SANDGRUBER, Roman
1982 - Die Anfänge der Konsumgesellschaft. Wien
1988 - Zeit der Mahlzeit. Veränderungen in Tagesablauf und Mahlzeiteneinteilung in Österreich im 18. und 19. Jahrhundert. In: BRINGÉUS, Nils-Arvid et alii (hrsg.): Wandel der Volkskultur in Europa. 459–472. Münster
Sándor-kódex
1518 k./1874 - VOLF György (közreadó): Régi magyar codexek. 213–238. Nyelvemléktár II. Budapest
SCHMITTHENNER, Erika–SCHMITTHENNER, Heinrich
1960 - Speise und Trank in Europa. Wissenschaftliche Veröffentlichungen des Deutschen Instituts für Länderkunde NF 17–18. 109–165.
SCHMOLLER, Gustav
1871 - Die historische Entwicklung des Fleischkonsums sowie der Vieh- und Fleischpreise in Deutschland. Zeitschrift für die gesamte Staatswissenschaft XXVII. 284–362.
829SCHRAM Ferenc
1967 - Reformkori néprajzi gyűjtés Tolna megyében. Ethn. LXXVIII. 570–577.
SCHUCHAT, Molly GEIGER–
1971 - Hungarian Food: the Interrelation between Cosmopolitanism and Ethnicity. Hun-garian Refugees in America and their Counterparts in Hungary. PhD Dissertation, kézirat, The Catholic University of America, Washington
SCHWALM Edit
1974 - Ünnepi és hétköznapi táplálkozás két hevesi faluban. Agria XI–XII (1973–1974). 309–324.
1981 - A palóc lakodalmi kalácsok. Ethn. XCII. 350–373.
1989 - A palócok táplálkozása ünnepeken és hétköznapokon. In: BAKÓ Ferenc (szerk.): Palócok. III. 379–495. Eger
SERENI, Emilio
1981 - Note di storia dell’alimentazione nel Mezzogiorno: i Napoletani da „mangiafoglia” a „mangiamaccheroni”. In: SERENI, Emilio, Terra nuova e buoi rossi. 292–371. Torino
SERGŐ Erzsébet
1964 - Rákospalota népi táplálkozása. Népr. K. IX/1. 190–256.
SOMOGYI Manó
1888 - Az óbudai hajógyár munkásainak helyzete. Budapest
SÓS József
1942 - Magyar néptáplálkozástan. Budapest
STOKAR, Walter von
1951 - Die Urgeschichte des Hausbrotes. Leipzig
SZABÓ Bálint
1981 - Az étkezés rendje Nyárádszentimrén. Népism. Dolg. [4.] 82–96.
SZABÓ István
1954 - Bács, Bodrog, Csongrád megye dézsmalajstromai 1522-ből. Budapest
1969 - A középkori magyar falu. Budapest
1975 - A magyar mezőgazdaság története a XIV. századtól az 1530-as évekig. Budapest
SZABÓ T. Attila
1976–1993 - Erdélyi Magyar Szótörténeti Tár. I–VI. Bukarest, Budapest–Bukarest
SZÁDECZKY Lajos
1913 - Iparfejlődés és a czéhek története Magyarországon, okirattárral. I–II. Budapest
SZAITZ Leó
1788 - Máriafi István [álnéven]: Kis Magyar Frázeológya. Pozsony
SZATHMÁRY Lajos
1983 - Szathmary, Louis: How Festive Foods of the Old World Became Commonplace in the New, or the American Perception of Hungarian Goulash. Oxford Symposium on Foods and Eating Habits, Proceedings 2/1. 137–143.
SZÉKELY József
1851 - Liliputfalvi Liliputi Tóbiás. Regény. Pest
SZÉKELYNÉ KŐRÖSI Ilona
1986 - Egy kecskeméti háziasszony számadáskönyve 1826–27-ből. Cumania 9. 145–168.
SZENTE Arnold
1898 - A Lendva-vidék néprajza. Ethn. IX. 62–72.
Szentsei-daloskönyv
1704/1977 - Szentsei György daloskönyve. Sajtó alá rendezte VARGA Imre. 1977. Budapest
SZEPSI CSOMBOR Márton
1968 - összes művei. Régi Magyar Prózai Emlékek 1. Budapest
SZILÁGYI Miklós
1976 - A szárított hal. Halkonzerválási módok a magyar halászok gyakorlatában. SzBMÉ VI–VII. (1975–1976) 137–171.
830SZIRBIK Miklós
1835–1836/1926 wMakó várossának közönséges és az abban lévő reformata ekklesiának különös leírása 1835/36. Sajtó alá rendezte EPERJESI Kálmán. 1926. Makó
SZIRMAY Antal
1809 - Szathmár vármegye fekvése, történeti és polgári esmérete. I. Buda
Szlovákia Néprajzi Atlasza
1990 - Etnografický Atlas Slovenska. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava
1991 - Etnographischer Atlas der Slovakei. Übersetzung der Texte und der Erläuterungen. Red.: Soňa KOVAČEVIČOVÁ. Bratislava
Szolnok megye néprajzi atlasza (SzMNA)
1974–1975 - Szerk.: SZABÓ László–CSALOG Zsolt. I/1. Kommentár. 1974. I/2. Térképek. 1975. Szolnok
SZŰCS Judit
1986 - Táplálkozás. In: Csongrád város monográfiája. Kézirat, megjelenés alatt.
TAHY Gáspár
1837 - Heves és Külső-Szolnok törvényesen egyesült vármegyék esmértetése. TGy XXI/12. 3–58.
TAKÁCS Lajos
1991 - Tanulmányok a gabonatermesztés és az erdőgazdálkodás köréből a XVII–XIX. században. Budapest
TÁLASI István
1946 - Az Alföld néprajzi kutatásának kérdései és problémái. Az Alföldi Tudományos Intézet Évkönyve I. 1–35.
TÁTRAI Zsuzsanna
1990 - Adalékok a Zobor-vidéki magyar falvak vallásos hagyományaihoz. In: FEJŐS Zoltán–KÜLLŐS Imola (szerk.): Vallásosság és népi kultúra a határainkon túl. 257–278. Budapest
TEUTEBERG, Hans-Jürgen
1991 - Zur Kulturgeschichte der Kaffee-Surrogate. In: BALL, Daniela U. (hrsg.): Kaffee im Spiegel europäischer Trinksitten – Coffee in the Context of European Drinking Habits. 169–199. Zürich
TEUTEBERG, Hans-Jürgen–WIEGELMANN, Günter
1986 - Unsere tägliche Kost. Geschichte und regionale Prägung. Münster
THALY Kálmán
1873a - Késmárki Thököly Imre naplói, leveleskönyvei és egyéb emlékezetes írásai. Közli –. II. Magyar Történelmi Emlékek. Írók. 24. Budapest
1873b - II. Rákóczi Ferencz leveleskönyvei 1703–1712. Közli –. I. 1703–1706. Archivum Rákóczianum. II. Rákóczi Ferenc levéltára. I. osztály. Had- és Belügy 1. Pest
THURY József
1890 - Kis-Kun-Halas néprajza. Ethn. I. 381–410.
Thurzó-étlap
1603/1893 - Étlap 1603-ból. In: RADVÁNSZKY Béla: Régi magyar szakácskönyvek. 1893. 321–391. Budapest
TOWNSON, Robert
1797 - Travels in Hungary. London
TÓTFALUSI KIS Miklós
1698 - Maga személlyének Mentsége. Kolozsvár
Tótfalusi-szakácskönyv
1695 - Szakats mesterségnek könyvetskéje. M. Tótfalusi Kis Miklós [nyomdája]. Kolozsvár
1695/1981 - Szakács mesterségnek könyvecskéje. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 263–420. Budapest
TÓTH Béla
1899 - A paprika története. In: TÓTH Béla: Magyar ritkaságok. 143–155. Budapest
831TÖMÖRKÉNY István
1893 - Szegedi parasztok és egyéb urak. Szeged
1963 - Munkák és napok a Tisza partján. Budapest
TÖRÖK Károly
1867 - Magyar alföldi népszokások. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. I. 61–65, 113–124, 186–187, 226–230, 294–298. Pest
1868 - A magyar alföldi népéletből. In: NAGY Miklós (szerk.): Magyarország képekben. II. 19–23, 33–38. Pest
UJVÁRY Zoltán
1991 - Népi táplálkozás három gömöri völgyben. Debrecen
Urbáriumok
- 1959 - MAKSAY Ferenc (szerk.): Urbáriumok XVI–XVII. század. Budapest
VAJKAI Aurél
1947 - A magyar népi táplálkozás kutatása. Budapest
VAKARELSKI, Christo
1969 - Bulgarische Volkskunde. Berlin
VARGA Gyula
1993 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében. Debrecen
VARGÁNÉ TÓTH Lídia
1990 - A termelés és fogyasztás összefüggése Nyékvárkony népi táplálkozásában. Új Mindenes Gyűjtemény 9. 65–91.
VÁSÁRHELYI Gergely
1599 - Catechismus. Canisius Pétertől irattatott Keresztényi tudománynak rövid summája. Kolozsvár
VÉGH Antal
1978 - Száz szatmári parasztétel. Budapest
VESZELSZKI Antal
1798 - A növényplánták országából való erdei és mezei gyűjtemény. Pest
VIGA Gyula
1990 - A tésztakészítés sajátos eszköze a magyarságnál (csigacsináló táblácskák). HOMÉ XXVIII–XXIX (1989–1990). 465–482.
VIGH Károly
1980 - Asszonyok és férfiak tüköre. Tanúvallomások a XVII. századbeli Marosvásárhelyről. Budapest
Vita
1964 - Vita a Történettudományi Intézetben Perjés Géza könyvéről. AtSz VI. 512–547.
Vőfélykönyv
[1793 u.] - Újdonnan új vőfény kötelesség, mellyet az illyen hivatalokban forgolódók kedvekért készített és kiadott egy versellő. é. n. Vác
[1847 u.] - Mennyegzői vígságra a legeslegújabb vőfélység. é. n. Magyaróvár
1852 - Egyed Antal: Dunaföldvári vőfélyek’ köszöntése lakodalmakon. Pest
1863 - Hos József: Az ügyes vőfél. Irta öreg–Makón. Szeged
1867 - Vargyas Endre: Legújabb rábaközi vőfélyköszöntések. Győr
18781/1911 - Vetró Lőrinc: Alföldi vőfény-könyv. Irta–, Szegednek szülötte, több lakodalmak verselő vőfénye. Nyélbe ütötte Tatár Péter. Budapest [1. kiad. Szeged].
Vőfélykönyv, kéziratos
[1826] - Makó, kéziratos könyvben lakodalmi versek. Makói Református Egyház Irattára, M. 151
[1839] - Kecskemét, kéziratos könyvben lakodalmi versek. OSzK Oct. Hung. 416.
VÖRÖS Károly
1977 - A parasztság változása a XIX. században. Ethn. LXXXVIII. 1–13.
WIEGELMANN, Günter
1967 - Alltags- und Festspeisen. Wandel und gegenwärtige Stellung. Marburg
832WIEGELMANN, Günter
1970 - Innovationszentren in der ländlichen Sachkultur Mitteleuropas. In: Volkskultur und Geschichte. Festgabe f. Josef Dünninger. Hrsg. v. D. HARMENIG et al. 120–136. Berlin
1971 - Was ist der spezielle Aspekt ethnologischer Nahrungsforschung? Ethnologia Scan-dinavica [1.] 6–16.
1976 - Novationsphasen der ländlichen Sachkultur Nordwestdeutschlands seit 1500. Zeitschrift für Volkskunde 72. 177–200.
1982 - Der Wandel von Speisen- und Tischkultur im 18. Jahrhundert. In: HINRICHS, Ernst–WIEGELMANN, Günter (hrsg.): Sozialer und kultureller Wandel in den ländlichen Welt des 18. Jahrhunderts. 149–161. Wolfenbüttel
1990 - Theoretische Konzepte der Europäischen Ethnologie. Diskussion um Regeln und Modelle. Münster
1992 - Kartoffelspeisen des 19. Jahrhunderts in Norddeutschland. In: OTTENJANN, Helmut–ZIESSOW, Karl-Heinz (hrsg.): Die Kartoffel. Geschichte und Zukunft einer Kulturpflanze. 79–92. Cloppenburg
WIENER Moszkó
1902 - A magyar czukoripar fejlődése. I–II. Budapest
WILSON, C. Anne
1976 - Food and Drink in Britain. Harmondsworth
ZIMÁNYI Vera
1985 - Gazdasági és társadalmi fejlődés Mohácstól a 16. század végéig. In: Magyarország története tíz kötetben. Főszerk.: PACH Zsigmond Pál. III. 285–391. Budapest
Zrínyi-szakácskönyv
1662 e./1981 - A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve. In: KIRÁLY Erzsébet (szerk.): Szakács mesterségnek könyvecskéje. 1981. 143–262. Budapest

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem