nyárlott bor

Teljes szövegű keresés

nyárlott bor: a fehér borok eddig ismeretlen eredetű betegsége eredményeképpen létrejött nyúlós, zavaros és illatát vesztett folyadék. A nyárlott bor, a nyáras- és nyárados bor nyelvtörténetileg is ismeretlen eredetű szócsaládot alkot. Az É-Mo.-on ma is ismert nyárlott bor, nyirlett bor analóg jelentésű elnevezései: zákányos-, nyálas-, nyúlós bor (Alföld, Erdély). Borászattörténeti és történeti néprajzi adatok szerint valószínűsíthető, hogy a nyúlósodás borbetegség, mely az alkohol- és savszegény borok leggyakoribb hibája. A nyárlott boron szellőztetéssel, nyírfaseprőn való átengedéssel igyekeztek segíteni. ( még: borkezelés) – Irod. Bakos József: Nevelésügyi és művelődéstörténeti adatok egy XVIII. századi diákalbumban (Az Egri Pedagógiai Főisk. Évkve, 1959).
Kecskés Péter

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem