katikönyöke

Teljes szövegű keresés

katikönyöke: a juh lábszára, a boka és a térd csontja, amelyet a Hortobágyon és a környező településeken a főzésnél megkülönböztetnek és igen finom falatnak tartanak. A főzés előtt a csontot megvagdalják, hogy a csontvelőt is elfogyaszthassák. A hagyományos pásztorösszejövetelek ( gazdasági evés, Dömötör (Demeter) napja stb.) és lakodalmak vacsoráin a juh fejét a két katikönyökével mindig az asztalfőn ülő, legtekintélyesebb számadó vagy vendég kapta. Nádudvaron a lakodalmi vacsorákon a násznagynak tálalták. – Irod. Ecsedi István: A debreceni és tisztántúli magyar ember táplálkozása (Debrecen, 1935).
Szabadfalvi József

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem