kászutúró

Teljes szövegű keresés

kászutúró: a Székelyföldön az összegöngyölt lucfenyőhéjba, kászuba tömött juhtúró, amelynek sajátságos íze, illata van. Háromszéken szemere, szemerketúró néven is ismerik (szemerke ’borsfenyő, borókafenyő’). Mivel a kászut légmentesen lezárni nem lehet, a kászutúró csak rövidebb ideig tartható el. A fenyőkéregbe burkolt juhtúrót ismerik az erdélyi román pásztorok is, akik a tömlőbe begyömöszölt túrót is fenyőágak közé vagy fenyőkéregbe teszik el. A székely pásztorok szerint a fenyődeszka polcon tartott sajt, túró kellemesebb ízű, illatú, mint a bükkfa deszkán tartott. Ezért a bükkövezetben levő esztenákban is fenyőfa polcokat készítenek ( még: túró) – Irod. Földes László: Esztena und Esztena-Genossenschaft bei den Szeklern (Viehzucht und Hirtenleben in Ostmitteleuropa, Bp., 1961); Gunda Béla: Significance of Ecological Factors in Herding (Acta Geographica Debrecina, Tom. XIX., Ser. VII., 1968); Keszi-Kovács László: Die traditionelle Milchwirtschaft bei den Ungarn (Viehwirtschaft und Hirtenkultur, Bp., 1969); Dunăre N.: Milchprodukte in rumänischen Hirtenwesen (Viehwirtschaft und Hirtenkultur, Bp., 1969).
Gunda Béla

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem