Kürty István,

Teljes szövegű keresés

Kürty István,
evang. esperes; életének kezdő korszakából csak az van tudva, hogy 1593 telén iratkozott be a jenai egyetemre; 1601. szeredi, 1604-ben pedig érsekujvári lelkész volt; míg 1610. mint újra szeredi lelkészre és egyúttal a semptei fraternitás esperesére bízta a zsolnai zsinat a bajmóczi és bányai egyházkerület magyar egyháza felett inspector czímmel a püspöki teendőket. Ez egyházak aztán az ő vezetése alatt arra törekedtek, hogy önálló püspököt választhassanak, mit 1613-ban K. halála évében meg is nyertek.
Munkái:
1. Az Igaz Anyaszentegyhazrol, es ennec feieről az Christysrol ... Aegidius Hunnius... altal, Anno M.D.CII. Sárvár. (Eszterházi Tamással együtt.)
2. Az elő Istenhez valo aietatos imadsagokat magaban Foglalo Könyvéczke. Deákbol Magyarrá fordeítatot ... Kassa, M.D.C.XI. (Egyetlen teljes példánya a pesti ref. coll. kvtárában.)
3. Miatyánk magyarázattya és külömbféle imádságok. Hely és év n.
Nevét Kürtinek is írta.
Bibliothecae Sam.
Com. Teleki. Viennae, 1811. III. 532. l.
Szabó Károly, Régi M. Könyvtár I. 174., 196.
Zoványi Jenő, Theologiai Könyvtár II. 305. l.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem