Krünner Anna,

Teljes szövegű keresés

Krünner Anna,
fővárosi tanítónő, K. Lipót egyetemi nyomda ügyvezetője és Pfau Erzsébet fia, szül. 1838. decz. 13. Budán; tanult a Buda-vizivárosi elemi főiskolában és a pesti kir. kath. nőtanító-képzőben, hol 1871. máj. 12. tanképesítő vizsgát tett, mire okt. 4. kineveztetett a budapesti I. kerületi várbeli elemi leányiskolához rendes tanítónőnek, mely minőségben jelenleg is működik.
Czikkei a Néptanodában (1876. A férjezett és anyává vált tanítónők, 1880. Válasz a női emanczipáczio kérdése cz. czikkre, Néhány megjegyzés a női emanczipáczio kérdésében nyert viszonválaszra; utóbbi két czikk: Egy fővárosi tanítónő alájegyzéssel).
Munkája: A horgolás és kötés tömeges tanításának vezérkönyve ütem és vezérszó szerint az elemi és leányiskolák számára. Bpest, 1888. (A fővárosi tanács 300 példányban rendelte meg és iskoláiban ezen vezérkönyv szerint tanítják a női kézimunkát.)
M. Könyvészet 1888. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem