Gerenday Tivadar,

Teljes szövegű keresés

Gerenday Tivadar,
m. kir. honvédszázados és tanár, G. József egyetemi tanár unokaöcscse, szül. 1847. okt. 1. Közép-Turon Hontmegyében; 12 éves korától fogva katonai nevelésben részesűlt a marburgi cadet-intézetben és a bécs-ujhelyi akadémiában, honnét 1866. máj. 9. mint hadnagy a hadseregbe lépett. A custozzai csatában a 39. Dom Miguel ezredben harczolt; a Monte-Croceránál történt rohamnál megsebesült és katonai érdemkeresztet nyert. Felváltva különbféle katonai intézetben tanított. Az említett ezreddel mint főhadnagy Boszniában is harczolt és részt vett a Han-Pirkovác és Dolna-Tuzla melletti ütközetekben, hol nehéz lősebet kapott. Felgyógyulása után átlépett a honvédséghez és mint tanár 1880 óta a Ludovica Akadémiában működik. 1882. nov. 1. óta honvédszázados.
Czikkei a Ludovica Akadémia Közlönyében (1890. A franczia lovasság szerepe Traktir és Solferinonál, Gurkó hadjárata a Balkánban, 1891. Thoumas tábornok Causerie militaire cz. munkájának bővebb ismertetése, Harczászati tanulmányok és kiskaliberű fegyverek, úgymint a füstnélküli lőpor elfogadásának következményei, 1892. A német lovasság tevékenysége Metz körűl 1870. aug. 15–18., Lannes marsal élete, Thoumas tábornok után, Egy angol államférfi élete a franczia hadseregről, 1893. A lovasság és tüzérség a gyalogság fegyverével szemben.)
Szvoboda Johann, Die Zöglinge der Wiener-Neustädter Militär-Akademie. Wien, 1870. és önéletrajzi adatok.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem