Fodor András (lugosi),

Teljes szövegű keresés

Fodor András (lugosi),
orvosdoktor, Hunyadmegye főorvosa, Doboka, Hunyadmegye, Csik-, Gyergyó- és Kászonszékek táblabirája. 1859. július 26. leánya F. Alojzia Gálffy Istvánné a lugosi Fodor család utolsó maradéka, jelenti, hogy atyja kivánsága szerint sírboltot építtetett és abba holttestét júl. 30. elhelyezi.
Czikkei: a Mult és Jelenben (1845. 47. sz. Rövid szemle evang. ref. közoktatóink körül és még valami, Váraljai hegytetőn álló rom régisége, 1846. 38. 39. sz. A hunyadmegyei fürdők mostani állása), a M. orvosok Munkálataiban (V. Kolozsvár, 1845. Értekezik a megyéjebeli ásványvizek mivoltáról, egyszersmind egy vegytartalmú jegyzéket is adván be, abbeli kisérleteiről), a Hon és Külföldben (1847. Utazás nemes Hunyadvármegyében régiségek kinyomozása végett), a Magyar Akadémiai Értesítőben (1847. A Hunyad vármegyében található dák és római régiségeket tárgyazó rajzos munkája), a Hölgyfutárban (1851. Értekezés a pénz felett, 1853.)
Munkái:
1. Szülést segítő tudomány és mesterség, melyet irt és kiadott. Pest, 1817. Két kötet.
2. Leirása azon járvány cholera nyavalyának, a mely Hunyadvármegyében 1831. eszt. július 27-én ütött ki. Pest, 1832.
3. Gyüjteménye némely marosnémeti és veczeli határon kiásott római sir- és emlékköveknek, melyek jelenleg a marosnémeti kertben felállítvák. A rajzolatokat hozzáadta Stettner Vilmos. Kolozsvár, 1844. (19 kőnyom. táblával.)
4. Mehádia vagy a Hercules-fürdők és utazás Hunyadmegyén keresztül a mehádiai fürdőkre, onnan Drenkovára... hozzáadásokkal kivonatban Schwarzott szerint irta. Kolozsvár, 1844. Öt képpel.
Kéziratai: Erdély régiségeiről. (Különböző czímek alatt magyar és német nyelven fogalmazott dolgozatok 10 fogásban); 16 levele gróf Kemény Józsefhez (1814–53. és egy levele Kurz Antalhoz (1847.) az erdélyi múzeum gyűjteményében; Nagyon gondolok! (A virtus ösvényén lévőknek vigasztalásokra, az arra indulóknak bátorításokra; az abból eltévedteknek megszoktatásokra), censurai példány 1817. febr. 22. és levele Horvát Istvánhoz, Déva 1828. aug. 14. a m. n. múzeum kézirattárában.
Szinnyei Könyvészete.
Petrik Bibliographiája s gyászjelentés.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem