Fleischer Antal,

Teljes szövegű keresés

Fleischer Antal,
vegyészeti doktor és egyetemi tanár, F. Bernát kereskedő fia, szül. 1845. júl. 19. Kecskeméten; középiskolai tanulmányait az ottani ev. ref. főgymnasiumban végezte. Gyógyszerész akart lenni, azért atyja Gallé Emil gyógyszerészhez adta Kecskemétre, hol két évet mint gyakornok és egyet mint segéd töltött; 18 éves korában Budapestre jött a Fauser-féle gyógyszertárba, honnan Steierbe ment a Brittinger-féle gyógyszertárba, a hol egy évet és tiz napot töltött. 1865–66-ban a bécsi egyetemen végezte a gyógyszerészi cursust, mire provisornak hívták meg Mosonyba, hol a megyei főorvos hivatalos átiratban felhívta őt gyógyszerészi oklevelének és keresztlevelének előmutatására. Ennek megtörténte után a főorvostól magánlevelet kapott, melynek következtében oda hagyta Mosony városát és szülőihez tért vissza. Ama törvény, mely a zsidóktól a gyógyszerészi keresetet megtagadta, akkor még hatályban volt. Ezen akadály az önérzetes ifjút mélyen sértette s életében valóságos forduló ponttá vált. Régi hajlamát követve, a chemiának szakszerű beható tanulmányozását a budapesti egyetemen Than Károly egyetemi tanár vegytani intézetében kezdette meg, a hol 1867–68. tanévben a gyógyszerészi doktori szigorlatra készült és ennek sikeres letevése után, 1868–72-ig mint segédtanár működött és rendes tanársegédi teendőin kívül önálló tudományos vizsgálatokkal is foglalkozott, melyeknek eredményeit a m. tudom. akadémiában és a külföldi szaklapokban közölte. Ennek elismeréseül ő felsége 1872-ben a kolozsvári tudom. egyetem felállítása alkalmával a vegytani tanszék rendes tanárává nevezte ki. Az ottani intézet berendezésére s felszerelésére szükséges intézkedéseket megtéve, a közoktatási minisztertől az 1872–73. tanévre szabadságot nyert a külföldi chemiai laboratoriumok megszemlélésére. Ezen idejének legnagyobb részét a bonni egyetem ujonnan felépített és berendezett chemiai laboratoriumában töltötte. Tanulmányi utjáról visszatérve, teljes erővel és fiatal hévvel hozzá látott tanári teendőihez; naponként reggeltől délig és délután késő estig a laboratoriumban volt. 1874-ben a kolozsvári egyetem gyógyszerész-hallgatóinak egylete állandó tiszt. elnökévé, 1875. máj. 10. pedig a magyarországi gyógyszerész-egylet tiszt. tagjává választotta. 1877-ben a közoktatásügyi miniszter felszólította az egyetemet, hogy a gyógyszerész-növendékek alaposabb kiképeztetése érdekében javaslatot készítsen; ezen javaslat kidolgozásával F. bizatott meg. Rövid öt évi tanári működése alatt számos chemiai fölfedezéssel megörökítette nevét nemcsak a hazai, hanem a külföldi chemiai szakirodalom terén is. Meghalt 1877. nov. 28. Kolozsvárt.
Vegytani czikkei s értekezései a Természettudományi Közlönyben (1870. A kenyér tápértéke, 1871. A kéncyankalium egyvegyű módosulata), a Berichte d. deutschen chemischen Gesellschaft cz. szaklapban (Berlin, 1871. Die isomere Modification des Schwefelciancaliums, 1872. Die Einwirkung des übermangan-sauren Kaliums auf Weinsäure, 1873. Oxicymol aus Campfer, Untersuchungen über einige Körper der Kampfergruppe, Carvol-Carvacrol; a két utóbbi czikket Kekulé Ágosttal együtt irta); az Akadémiai Értesítőben (1871. a kéncyankalium egyvegyű módosulatáról); a Liebig-féle Annalen der Chemie-ben (I. 1875. Über Dithio cyansäure, Über einige Doppelsalze des Rhodan Ammons); az Erdélyi Muzeumban (1876–77. Közlemények a m. kir. tud. egyetem vegytani intézetéből).
Munkái:
1. Közlemények a m. kir. egyetem vegytani intézetéből. A szobránczi hideg sós-kénes ásványviz vegyi vizsgálata, A fölmangansavas kálium behatásáról szerves savakra. Pest, 1872. dr. Steiner Antallal együtt, előterjeszti Than K. (M. t. akad. Értekezések a term. tud. kör III. 5.)
2. Vizsgálatok a kolozsvári m. k. tud. egyetem vegytani intézetéből. A dithio-cyansavról. A rhodanammon néhány kettős sójáról. Bpest, 1875–77. (Értek. a term. tud. kör VI. 5. VII. 1.)
3. A cyansav vegyületek szöveti alkatáról. Bpest, 1877. (Értekezések a term. tud. kör VII. 15.)
Szinnyei Könyvészete.
M. Polgár 1877. 273. sz.
Ellenőr 1877. 514. sz.
Kolozsvár 1888. 124. 125. sz. (Abt Antal emlékbeszéde) és gyászjelentés.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem