Sütés,

Teljes szövegű keresés

Sütés, a húsnak olynemü elkészítése, amidőn a hús önmagában avagy zsírral, némi víz hozzáadásával vagy a nélkül hevíttetik s ez által élvezhetővé válik. A sült és főtt hús íze és táplálóértéke között lényeges különbség van. Míg ugyanis főzés által a földoldható tápláló anyagok a húsból többé-kevésbé kivonatnak s a levesbe mennek át, addig a víz nélküli S.-nél a hevítés folytán a húsdarab külső rétegében, a beható hőfok magasságával arányos vastagságban a fehérje megalszik és megakadályozza az izomnedv kiszivárgását. A húsban tehát ilyenkor az összes anyagok benmaradnak, sőt a S. közben az izomnedvből bizonyos új anyagok is keletkeznek, melyek az ízletességet még fokozzák. (L. Hús, IX. köt. 492. old.) L. még Főzés és Kenyér.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem