Pisztácia

Teljes szövegű keresés

Pisztácia (növ., Pistacia L.), az akassufélék (Anacardiadeae) fája, 8 faja a mediterrán flórában, Khinában és Mexikóban terem. Az igazi P. (P. vera L.) arab nevét: fuszták (s ebből a latint) mintegy hólyagban csörgő magváról kapta. Sok nyelven hólyagos mogyoró, hólyagos mandola a neve. Elő-Ázsiában és a Földközi-tenger körül ültetett fácska, gyér ágazatu, ritkás, 1-2 párosan szárnyalt levelekkel és kétlaku virágokkal. Nemcsak egész növénye gyántás, hanem olajos, halovány-zöld, édes magva is, melyet zöld mandola v. Pimpeernuss néven hoznak kereskedésbe; nálunk süteményekhez használják. Vadon még nem találták, de a terpentinfával (P. Terebinthus L.) sokban egyezik; Planchon ez utóbbi mívelésbeli eltérésének tartja. Emennek a gyümölcséből sajtolás útján, valamint a fa megmetszéséből is a ciprusi terpentin lesz. A P. Lentiscus L. megmetszéséből az illatos masztixgyánta lesz. Ez füstölőnek, firnisznek, fogpornak és orvosságnak használatos; l. Masztix.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT