Kétszersült,

Teljes szövegű keresés

Kétszersült, erősen kisütött kenyér, mely korpamentes gabona- v. rozs-lisztből készül. Lehetőleg kevés vizzel dagasztják, alig hagyják kelni, a tésztát sütés előtt átszurdalják és 15-25 percig alacsony hőfok mellett megsütik. Aztán a K.-t száraz helyre teszik, hogy a viz teljesen kimenjen belőle. A jó K.-nek száraznak és törékenynek, a hajának alig megbarnultnak és törésének üvegesnek kell lennie. Legtöbbre becsülik tartóssága révén az angol K.-et. Sok évig áll el és ennélfogva alkalmas arra, hogy hajóknak, hadseregnek évekig táplálószerül szolgáljon. ÉNy-i Németországban télen rozs- v. barna gabonakenyérből szárítás útján is csinálnak egy K.-félét, mely egész nyáron át tart és vizben, teljben v. kávéban puhíttatik meg. L. még Húskétszersült.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem