Gyümölcsszirupok,

Teljes szövegű keresés

Gyümölcsszirupok, a kellemes, izü s zamatu gyümölcsökből cukorral készült szirupok, amelyeket vízzel higítva élveznek, kellemetlen izü gyógyszerekhez pedig az orvos izjavítóul rendeli. e Gy. előállítása többnyire ugy történik, hogy az összezuzott gyümölcsöket (málna, ribiszke, eper, szeder, meggy stb.) néhány napon át erjedni hagyják, majd a kipréselt gyümölcs levét a megszürés után kellő mennyiségü cukorral főzik. A Gy. közül a málnaszörp (Syruspus Rubi Idaei) a leghasználtabb; megjegyzendő, hogy az árubeli málnaszirup gyakran mesterségesen készül ugy, hogy a cukorszirupot citrom- vagy borkősavval savanykássá teszik, vörösre festik és málnaeszenciával zamatosítják. A citromszirup nem erjesztett citromléből készül, többnyire azonban ugy csinálják, hogy citromsavat szirupban oldanak és citrom eszenciával zamatosítván, esetleg sárgásra is festik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem