Füszer,

Teljes szövegű keresés

Füszer, azon növényi vagy állati alkatrészek neve, melyek hozzáadásával ételünk izletesebb és könnyebben emészthető. F.-ek a paprika, bors, cukor, szegfüszeg, fahéj, kakao, vanilia, szerecsendió, gyömbér, szerecsendióvirág, babérlevél, koriandrum, kapor zöldje, petrezselyem zöldje, köménymag, ánizs, kapri stb. A füszerek élénkítik a vérkeringést, izgatják az idegrendszert, de közvetlen táperővel nem birnak. A legtöbb F.-t a forró égöv, különösen Ázsia és Amerika szolgáltatja. Hazánkban egészen meghonosodott az Emrikából importált paprika, továbbá az ánizs, keménymag és kapor, kakukfü, zsálya, komló, boróka, sáfrán, torma, csöves és metélő hagyma, fokhagyma, citrom, mustár stb. Később az Európaszerte uralkodóvá lett francia konyhaművészet karolta fel a füszerek használatát. Jelenleg mértékletesen használják a F.-ket, még pedig mindenütt leginkább a hazaiakat, mert általánossá lett az a vélemény, hogy minden népre legegészségesebb az a füszer, melyet hazája földje termeszt. Emberemlékezet óta használják a F.-t az ételben, azonban leginkább a középkorban éltek vele. Némely füszer gyógyszerül is szolgál. L. Élvezeti szerek.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem