Füstölt hus

Teljes szövegű keresés

Füstölt hus ugy készül, hogy a konyhasóval és salétrommal besózott s foghagymával, borssal és koreandrummal füszerezett 5-10 hétig saját levében forgatott hus levásítva, többnyire külön füstölő kamrában, szabadon zsinegre füzve rövidebb v. hosszabb ideig füstön áll. A szalonna füstölése annyiban különbözik a husétól, hogy szárazon besózva v. paprikázva lóg a füstölőben. A husfüstölésnek célja, hogy a friss hust hosszabb időre menthessük meg a romlástól. A F. igen izletes, különösen a sonka, az oldalas, a füstölt kolbász. A sonka tekintetében hazai városaink közül Kassáé, a füstölt kolbászt illetőleg Debrecené az elsőség. A F.-nak fontos szerepe van a tengerészetnél, ahol kevés friss fust vihetnek magukkal. Halakat is füstölnek, p. tőkehalat, heringet és pisztrángot. Füstölő anyagul a fát, szalmát, ganajt, faecetet, vagy füstöt vizet használják. A fák közül a tölgy és fenyőfa legalkalmasabbak a füstölésre.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem