Élvezeti szerek

Teljes szövegű keresés

Élvezeti szerek, anyagok, melyeket ételeik közé vegyítünk, bár a bennünk folyó anyagforgalommal semmi közvetlen összefüggésük nincsen , testünk felépitésére nem szolgálnak, hanem ételeinket izletesebbé teszik és az emésztőnedvek bővebb elválasztását előmozdítják. E szerek közül némelyek egyenesen a bélnyálkahártyára hatnak, mint a konyhasó, bors, paprika, az alkohol, a meleg husleves. Mások inkább felszivatásuk után az idegrendszerre hatnak ingerlőleg, ez anyagokhoz tartoznak az alkohol, kávé, tea, csokoládé és a leves alkatrészei közül a jóizü kivonatanyagok. Végre vannak anyagok, melyek az iz- és szagszervre gyakorlott hatásuk által lesznek É.-ké; ilyen É. a bors, mustár, paprika, vanillia, ánis, hagyma s mások. Oly É. is vannak, melyek egyuttal táplálékul is szolgálnak, ilyenek a cukor, olaj, konyhasó s az ecet. Noha a legtöbb É. tápértéke számba sem jön, azok reánk nézve éppen oly fontosak, mint maguk a táplálékul szolgáló fehérjék, zsirok s szénhidrátok. Az É. teszik ételeinket izletesebbé; É. nélkül nem birnók el sokáig az ételeket. Az É.-ben is a változatosságot szeretjük, azért birunk többet enni, ha számos fogásból áll a lakoma, mint egyetlen ételből, még ha ezt szeretjük is.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem