Bunzlaui edény

Teljes szövegű keresés

Bunzlaui edény, (Bunzlauer Braungeschirr). Barnaszinü, ólomtól mentes főzőedény, melyet annyira égetnek, hogy az agyag kemény, kőanyagszerüvé lesz. A B.-t tűzálló agyagból készítik, de mivel a keményre égetett edény főzéskor könnyen reped, még homokot vagy finom chamottot kevernek hozzá, mi által az edény a gyors hőfokváltozásokat jobban kibirja. A B. előnye, hogy ólommentes máza a kémiai szerek oldó hatásának ellentáll, de csak takaréktüzhelyen használható, mert szabad tüznél könnyebben reped, mint a közönséges fazekasáru.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem