OM

Teljes szövegű keresés

OM, elvont gyök, melyből omol v. omlik, omlad, omladoz, omlaszt, omlít és származékaik erednek. Ugyanezen gyök rejlik hangváltozattal az ont (omt) ontogat (omtogat), igékben. Mind ezek fölveszik előleheletül a b ajakhangot, az értelmi módosításnak némi csekély árnyéklatával, ú. m. bomol, bomlik, bomlad, bomladoz, bomlaszt, bomlít, bont, bontogat. Vékony hangon megfelelnek nekik: ömöl, ömlik, ömled, ömledez, ömleszt, önt, öntöget, de ezek előlehet nem vesznek fel, hanem taszításra vonatkozó d hangot a dönt, dönczöl, döntöget. A felhozott szók azon alapfogalomban egyeznek, hogy valamennyien bizonyos egész részeinek egymástól elválására, eltávolodására vonatkoznak, s ezen alapfogalmat az om, öm gyök fejezi ki. Rokon értelmüek az ondó ondok, onszol szók on, és az old, olvad igék ol gyökei, mint távolodásra vonatkozók.
Hogy az om v. omik gyök hajdan ige is lehetett, gyaníttatják velünk a homu és homok szók, előleh nélkül omu, omok, t. i. a homu, vagy hamu nem egyéb, mint az elégett testnek hátramaradt, elomlott részecskéi, porai; és a homok oly földet jelent, mely természeténél fogva omlékony; és így a homu am. omu, vagyis részesülő omó az om vagy omik igétől, a homok pedig am. homék, omék, mint: marok, marék; szurdok, szurdék; hajlok, hajlék, s több mások.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem