visszaállít

Teljes szövegű keresés

visszaállít tárgyas ige
1. <Vhol álló tárgyat> előbbi helyére tesz, helyez. Visszaállítja a kályhát a sarokba. Takarítás után visszaállítja az ágyakat a falhoz.  Napóleon szobrát visszaállította a colonne [= oszlop] csúcsára. (Szalay László) || a. (ritka) <Személyt> előbbi helyére állít. Visszaállítja a falhoz. A parancsnok magához hívta az egyik úttörőt, majd visszaállította a sorba.
2. (ritka) <Megrongált tárgyat, készítményt, megváltoztatott szöveget> megjavítva, kiegészítve helyreállít.  Egy második kiadásban … visszaállíthatod az eredeti szöveget. (Arany János) || a. (átvitt értelemben) <Vmely egészet, társadalmi rendet> régi formájában újra megteremt. Visszaállította a birodalmat.  Széthull a nagy ország, elzüllik a szittya: | Hanem Csaba végre mind visszaállítja. (Arany János)
3. <Vmely állapotot, kül. rendet, békét, nyugalmi állapotot> újra megteremt. Visszaállítja a békét, a biztonságot, a nyugalmat. Visszaállította a rendet. Visszaállította a jogfolytonosságot. || a. (átvitt értelemben) <Vmely rendszert, intézményt, szokást> újra életbe léptet. Visszaállítja a demokráciát. Hasztalan akarták visszaállítani a régi rendszert.  A jobbágyságot, amit a magyar törvény megszüntetett, semmi hatalom vissza nem állíthatja többé. (Jókai Mór)
4. (átvitt értelemben, ritka) <Személyt régi jogaiba, hatalmában> újra visszajuttat, visszahelyez. Visszaállították őket jogaikba.  Biztosítá, hogy hajóhadat küld Marocco ellen, s visszaállítja őt előbbi hatalmába. (Jókai Mór)
visszaállítás; visszaállítgat; visszaállítható; visszaállító; visszaállított; visszaállíttat.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem