vakáció

Teljes szövegű keresés

vakáció főnév -t, -ja (régies írva: vacatio is) (bizalmas)
1. Az iskolai tanítás hosszabb-rövidebb ideig való szünetelése; iskolai szünet. Hosszú, húsvéti, karácsonyi, nagy, nyári, szüreti vakáció. Holnap vakáció lesz. Több napos vakációt kaptak.  A vacatiót iszonyú henyeségben töltöttem. (Arany János) A nagy omladékok voltak az egész nagy rákcsalád lakásai és … gyermekmulatságaink közé tartozott, hogy játékból halásztuk. Nyári vakáción át lehetőleg reggeltől estig a vízben laktunk. (Tömörkény István) Aznap kaptuk ki az értesitőt | az iskolában … | Nap! vakáció! rendnél édesebb rendetlenség! (Szabó Lőrinc)
2. (ritka) Vmely folytatólagos megszabott munkának, hivatali működésnek időszaki szünetelése, ill. a szünetben való pihenés, üdülés. Vakációra megy a parlament.  Ez a … meg nem szakítható munkafolyamat, ahol soha nincs … egyórai vakáció, ez felőröli a legkeményebb egyéniséget is. (Móricz Zsigmond)
vakációs.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem