utánamegy

Teljes szövegű keresés

utánamegy tárgyatlan ige
1. Vkinek, vminek a nyomában megy, vkit, vmit követ. Meglátta a barátját az utcán, utánament.  Év elhalad, évnek utána megyen. (Arany János) || a. (ritka) Utánamegy (vkinek): szerelmesét követi, megosztja vele sorsát.  Ilyen volt a duhaj Zana Zsuzsi azóta, amióta otthagyta az urát, s utánament a Gyulai Ádámnak. (Justh Zsigmond)
2. Utánamegy vkinek, vminek: elindul, hogy megkeresse, v. hogy bizonyos körülményeit felderítse. Utánamegy az elszökött gyereknek. Mikor mégy utána a könyvnek?  Már csak utána megyek annak a bőregérnek. (Vörösmarty Mihály) A korzón utánament | szelíden egy angyali detektív, | mint ápoló a mániás után. (Kosztolányi Dezső)
3. (átvitt értelemben) Utánamegy vkinek: <férj v. feleség párja halála miatti bánkódásában> hamarosan meghal utána; követi a halálba.>  Utánament az ő hites feleségének Gál uram is. (Mikszáth Kálmán) Szegény asszonyka … meghalt, gyerekágyi lázban. Node a vén Mezőssy is utánament nemsokára az asszonynak. (Krúdy Gyula)
4. (átvitt értelemben) <Vmely veszteséget v. veszélyes eseményt követően> vmi elvész, odalesz.  Téged pedig … száműznek az udvartól, megfosztanak rangodtól,… még a birtokod is utánamehet. (Jókai Mór)
utánamenés; utánamenő.

 

 

A témában további forrásokat talál az Arcanum Digitális Tudománytárban

ÉRDEKEL A TÖBBI TALÁLAT