törlés

Teljes szövegű keresés

törlés főnév -t, -ek, -e [ë, e]
Általában a töröl (1–2, 4) igével kifejezett cselekvés, művelet; az a cselekvés, hogy vmit (meg)törölnek v. vmit letörölnek vmiről.
1. Vminek simító, gyengéden dörzsölő, súroló mozdulattal való tisztítása, fényesítése. Az arc, a homlok, a kéz, a száj, a szem törlése; a bútor, a cipő, az edények, a padló, a tábla törlése. || a. Vminek ily módon való eltüntetése, eltávolítása vmiről. Az izzadság törlése zsebkendővel; az írás, a szöveg törlése szivaccsal a tábláról, törlőgumival a papírról; a számok törlése a kimutatásból; a por törlése a bútorokról; a víz törlése az ablakokról.
2. Kül. <írott szövegből> részletek kihúzása, elhagyása. A cikkből, szövegből való törlés; vkinek a listáról, névsorból való törlése. Fogalmazványának csak használna némi törlés. Törlés és javítás nélkül írt.  A darabon némi apró… törlések tétettek. (Vörösmarty Mihály) Vajha… mikor a budgetből törülni kell, ott használnók a plajbászt a törlésre. (Jókai Mór) Egész lapokat írt tele törlés nélkül. (Justh Zsigmond)
3. (átvitt értelemben, hivatalos) Vminek, főként vmely kötelezettségnek elengedése, érvénytelenítése, hatálytalanítása. Telekkönyvi törlés: a telekkönyvben levő vmely bejegyzésnek hatálytalanítása; az adósság, a bírság, a követelés törlése. || a. Vmely kihúzásnak, vmely szöveg eltüntetésének eredménye, nyoma, helye; törölt, kihúzott rész vmely szövegben. Az íráson nem látszott semmi törlés. A cikk tele van törlésekkel.  A folt törlőguminak a nyoma. A törlésben egy-két görbe vonalka látható. (Gárdonyi Géza)
Szóösszetétel(ek): pertörlés.
törléses; törlési; törlésű.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem