simogat

Teljes szövegű keresés

simogat tárgyas ige -tam, -ott, ..asson
1. Simogat vmit, vkit: <kellemes tapintási érzet szerzése végett, de kül. gyengéd érzelem jeléül> ujjait, tenyerét többször könnyedén végighúzza vmin, ill. vkinek vmely testrészén. Simogatja a bársonyt; simogatja vkinek az arcát, a haját; simogatja a kis cicát. Szőrmentében simogatja a prémet.  Kedves, női kezét rátette apja kezére, simogatta öreg csuklóját, mint valami gyermekét. (Kosztolányi Dezső) Édesapám, ahogy szokott, összeomolva ült, csak simogatott bennünket. (Móricz Zsigmond) A csendőr a szuronyát köszörülte, a hóhér a kötelét simogatta. (Nagy Lajos) || a. (átvitt értelemben, irodalmi nyelvben) Pillantásával, szemével, tekintetével simogat vkit: gyengéden szeretettel néz rá.
2. (irodalmi nyelvben) <Dolog> jólesőn, gyengéden többször érint vkit v. vkinek vmely testrészét.  Csak a szellő ha simogatja, lengeti olykor a haját. (Gárdonyi Géza)
Igekötős igék: belesimogat; hátrasimogat; kisimogat; körülsimogat; lesimogat; megsimogat; végigsimogat; visszasimogat.
simogató; simogatott.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem