sikér [1]

Teljes szövegű keresés

sikér [1] főnév -t, -je [e] v. (régies) sikere [e-e] (csak egyes számban) (növénytan, vegyi ipar)
A gabonafélék magvában levő fehérje, amely a lisztből készült tészta szívósságát, nyújthatóságát adja. A magyar búza lisztjében 20–30 százaléknyi sikér is van.  Nekifogtak a földnek, felszántották, … s bevetették ősszel azokkal a drága angol búzafejekkel, amiknek acéla és sikere kitesz a bánáti búzán. (Jókai Mór)
Szóösszetétel(ek): sikérfehérje; sikérmeghatározás; sikérmérő; sikérmosás; sikérréteg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem