rothadás

Teljes szövegű keresés

rothadás főnév -t, -a (csak egyes számban), (népies) rohadás
1. A rothad (1) igével kifejezett folyamat. Nemes rothadás; a trágya rothadása; az elhullott állat tetemének rothadása; rothadásnak indul.  Meddig áll el az ember, rothadás nélkül, a földben? (Arany JánosShakespeare-fordítás) || a. (átvitt értelemben, ritka, durva) Lassú senyvedés, pusztulás. Szörnyű volt látni a rabok elevenen való rothadását a tömlöcben.
2. (átvitt értelemben, sajtónyelvi) Erkölcsi, társadalmi v. politikai züllés, züllöttség, lassú pusztulás. Erkölcsi rothadás. A tőkés társadalom az imperializmus szakaszában a rothadás stádiumába lépett, mert a termelés fejlődési üteme lassúbbá vált, és mert a tudomány s a technika által feltárt lehetőségeket nem használták ki.  Ha itt amott az elaljasodott romlottságot s rothadást keserű szavakkal festem: honom imádásábul teszem. (Széchenyi István) Lehetetlen, hogy legalább egy egészséges folt ne legyen e földön, hova ez a rothadás még el nem hatott. (Csiky Gergely)
Szóösszetétel(ek): rothadásgátló; rothadásmentes.
rothadási; rothadásos.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem